Русия отхвърля обвинението в заговор за дестабилизиране на Молдова

Свят

14-02-2023, 14:54

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Русия днес отхвърли обвинението на президента на Молдова, че Москва подготвя заговор за дестабилизиране на бившата съветска република, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Вчера президентката на Молдова Мая Санду се оплака, че Русия планира да използва чуждестранни саботьори, за да свали ръководството на малката държава, да попречи на присъединяването ѝ към Европейския съюз и да я използва във войната срещу Украйна.

"Подобни твърдения са напълно необосновани и неподкрепени с доказателства", се казва в изявление на руското външно министерство.

Русия обвини Украйна в разпалване на напрежението между Русия и Молдова, като заяви, че Киев се опитва да въвлече Молдова "в тежка конфронтация с Русия".

Украинският президент Володимир Зеленски заяви миналата седмица, че неговата страна е разкрила план на руското разузнаване "за унищожаване на Молдова".

Дни по-късно правителството на Молдова подаде оставка.

Санду, чиято страна граничи с Украйна, многократно е изразявала безпокойство във връзка с намеренията на Русия и присъствието на руски войски в сепаратисткия район Приднестровие.