"Тренд": 5+1 формации влизат в следващия парламент, ГЕРБ е първа политическа сила с 25.6%

Политика

15-02-2023, 08:27

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Обединението между ПП и ДБ обединява електората на двете партии, но продължава да е с близо процент зад ГЕРБ

В следващия парламент се очаква да влязат пет политически формации. Това сочи ново национално представително проучване на Изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа” по-малко от два месеца преди поредните предсрочни парламентарни избори.

Още преди официалното обявяване на предизборната коалиция между “Продължаваме промяната” и “Демократична България” “Тренд” тества тяхно евентуално обединение. На въпрос с предварително зададени опции ГЕРБ и обединението между “Продължаваме промяната” и “Демократична България” са със сходна електорална подкрепа. ГЕРБ запазва минимално предимство с по-малко от процент пред предизборната коалиция. Партията на Бойко Борисов се ползва с подкрепата на 25,6% от гласуващите, докато обединението между “Продължаваме промяната” и “Демократична България” с 24,8% от гласуващите.

Третото място остава за ДПС с 12.8%. „Възраждане“ достига нива от 11.9% сред гласуващите. Пета в подредбата е БСП с 8.9% от гласуващите. Реални шансове за парламентарно представителство запазва "Български възход" с 4% от гласуващите. Предизборната кампания ще се окаже решаваща за партията на Стефан Янев. На дистанция от парламентарната бариера, но над 3% остава "Има такъв народ". Опцията „не подкрепям никого“, която ще присъства и в самия изборен ден, продължава да събира сравнително висок процент (4.8%).

Проучването е направено в периода 4 - 11 февруари, като са анкетирани 1003 лица.