Самолет "Спартан" достави хуманитарна помощ за Сирия и върна военните ни медици от Турция

Общество

16-02-2023, 23:04

Снимка:

МО

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Екипаж от 16-а авиационна база Враждебна с командир майор Веселин Асенов излетя със самолет „Спартан“ днес, 16 февруари, в 11.07 ч. за ливанската столица Бейрут, за да транспортира хуманитарна помощ, която страната ни предоставя на пострадалите от земетресението в Сирия. Военнотранспортният самолет беше натоварен с одеяла, спални комплекти, палатки, необходими за хората в разрушените населени места.

По-късно същия ден самолетът прелетя от Бейрут до Адана, за да прибере екипите от Военномедицинска академия – София, които от 6 февруари са в засегнатия от земетресението район в Турция. В продължение на единадесет дни майор д-р Цветан Станимиров, капитан д-р Синан Емин, старшина Мария Борисова и младши сержант Илия Деков от състава на Модулните военномедицински формирования за осигуряване на медицинска помощ при бедствия, аварии и катастрофи заедно с местните спасители търсеха оцелели под руините и оказваха помощ на пострадалите.

В 21.30 ч. военнотранспортният самолет кацна на летище „София“. Медиците бяха посрещнати от началника на ВМА генерал-майор професор Венцислав Мутафчийски, д. м. н.

"За пореден път военнослужещите от Въоръжените ни сили доказаха, че са подготвени да изпълнят професионално своя дълг в помощ на пострадалите хора", посочват от МО.