НСИ: Доходите изостават спрямо разходите

Портфейл

17-02-2023, 07:56

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

За последното тримесечие е паднало потреблението на някои основни храни

Доходите на домакинствата растат, но разходите им скачат. Това сочи статистика на НСИ, съобщава Нова тв. За последното тримесечие пада потреблението на някои основни храни, като най-малко е потреблението на хляб и тестени изделия.

2426 лв, толкова е тримесечния общ доход на човек от домакинство през последните месеци на 2022 г., казват от НСИ. Или с малко над 19% повече от 2021 г.

За сметка на това, обаче, разходите растат с по-бързи темпове. За три месеца едно домакинство има близо 20% повече разходи в сравнение от тези през 2021 г.

Цифрите показват, че българите харчат най-много за храна и безалкохолни напитки близо 32%. Два пъти по-малко пари отделят за разходите за жилище - едва 17%.

Спада търсенето на някои от основните хранителни продукти. Така например хлябът и тестените изделия отчитат почти 1% спад от 19,6 на 18,9.

Българите са намалили и потреблението на месо и плодове.

Въпреки че е пенсионер, Коста Фукарски продължава да работи, за да може семейството му да си позволи най-необходимото. Ръст в доходите си не забелязва, и признава, че все повече негови познати избягват честото влизане в магазина. Той залага основно на най-необходимото. И е убеден, че основният проблем е спекулата на пазара.

Според експерти, най-тежкият удар е върху джоба на работещите.

„Ако сте работещи хора и не сте получавали увеличение на заплатата, то най-вероятно доходите ви спрямо разходите изостават с 10%, което е много. Ако сте в едно семейство, в което и двамата донасящи доходи са работещи, то вашите доходи изостават с почти 10 процентни пункта от ръста на цените“, казва икономистът Стоян Панчев.

А колко повече ще взимат работещите през тази година ще е ключов фактор и за инфлацията в страната, твърдят икономисти.

"2023-та ще бъде дефинирана от това до колко работещите и в частния, и в публичния сектор ще получат увеличение на заплатите със същия темп, с който ще се увеличават цените на стоките и услугите", допълва Панчев.