Русия обвини САЩ, че подстрекават Украйна да ескалира конфликта

Свят

17-02-2023, 14:57

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Русия обвини днес Съединените щати, че подстрекават Украйна да ескалира конфликта, предаде БТА, позовавайки се на "Ройтерс".

Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова каза това, след като заместник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд заяви по-рано тази седмица, че като минимум Крим трябва да бъде демилитаризиран, дори да остане под контрола на Москва. Третият човек в йерархията на Държавния департамент освен това изрази подкрепа за украински атаки по военни цели на полуострова, който Русия отне от Украйна през 2014 г.

"Сега американските войнолюбци отидоха още по-далеч: те подстрекават режима в Киев към по-нататъшна ескалация на войната", каза пред репортери Захарова, когато бе помолена за коментар на думите на Нюланд. Тя посочи, че Съединените щати доставят на Украйна "оръжия в огромни количества (и) разузнавателна информация" и "участват пряко в планирането на военните операции".

Някои представители на американските власти "мечтаят като луди" Русия да бъде победена, добави Захарова.

Анексираният Крим, където е базиран Черноморският флот на Русия, е смятан както от западни, така и от руски дипломати за потенциално най-горещата точка във войната в Украйна, отбелязва Ройтерс. По-рано Кремъл предупреди, че цяла Русия, включително украинските територии, които тя смята за свои, са защитени от нейния "ядрен чадър".