Търговците искат проверки по цялата верига заради цената на храните

Портфейл

18-02-2023, 08:49

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Според изпълнителния директор на Сдружението за модерна търговия, кампанията на Министерски съвет срещу ценообразуването е насочена изцяло срещу търговските вериги и то без конкретни доказателства.

В студиото на "Денят започва" по БНТ Николай Вълканов заяви, че наред с търговците, контролните органи трябва да проверяват и производителите, тъй като те също имат роля при повишението на цените.

В складовете за търговия на едро в Благоевград през последните месеци отчитат постоянно повишение на доставните цени на стоки, които купуват директно от производители.

Въпреки завишените цени, в складовете не липсват купувачи. Сред най-търсените храни пък са млечни продукти, колбаси и олио.

Цените на храните за 2022 г. са увеличени с 28% още при производителя, твърдят от Сдружението за модерна търговия. Затова и настояват за проверки по цялата верига от производителя до щанда.

Николай Вълканов, изпълнителен директор на Сдружение за модерна търговия: (5:40) Не можем само да се концентрираме в цените в магазина. Цените в магазина в крайна сметка са функция на това какви са доставните цени от доставчика, без значение дели е български или чуждестранен. 9:36 Също така не забравяйте че 20-30 процента надценка не означава 20-30 процента печалба. Очевидно е че след всички тези разходи печалбата е в пъти по-ниска. Данните за миналата година още не са публични, но едва ли има компания, която работи на повече от 5-6 процента печалба.

Във връзка с проверките на търговските вериги от страна на контролните органи Вълканов коментира, че всяка намеса на свободния пазар потенциално е взривоопасна, още повече, че в случая се настройва цялата държава срещу един сектор, който дава работа на над 80 000 души.