Сарафов: Трябва да се помисли за подобряване на охраната по границата

Общество

18-02-2023, 17:31

Снимка:

ПРБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

По думите му мигрантите в камиона са умирали бавно и мъчително в продължение на 30 до 60 мин.

"С колегите от МВР извършихме огромен обем работа - успяхме да установим цялостната престъпна дейност на тази група, която извършва т.нар. каналджийство. Извършени са десетки разпити, над 20 претърсвания, назначени са над 30 експертизи. Точните локации - откъде да се вземат и къде да се карат мигрантите, се получават чрез приложението „Телеграм“ от ръководителя на тази група. Крайната дестинация е Западна Европа – Великобритания, Германия и Франция. За преминаването са плащани между 5000 и 7000 евро. Ръководителят на групата е взимал между 500 и 1000 евро на човек, а шофьорите по 100 евро на превозен мигрант. Мигрантите нямат документи, работим с предоставени от тях данни."

Toва заяви Борислав Сарафов, заместник главен прокурор и директор на НСлС, за трагедията край с. Лукорско.

"Пътувайки по магистралата, чукането по каросерията на камиона се е усилило неимоверно. Шофьорите са разбрали, че има проблем. Отбили са, слезли са да видят какво се случва и са видели, че вътре има замаяни, но и мъртви. Изоставили са камиона и пострадалите и са хукнали да бягат. Прибрали са се по родните си места – в Каблешково, Бургаско. В конкретния случай са качени, вероятно от чисто човешка алчност, твърде много мигранти – 52-а. В предишни случаи са качвани между 25 и 35. За този камион 52 души са били твърде много. Това не е първият, а поредният превоз на мигранти. Извършвани са минимум по два превоза месечно", заяви Сарафов.

"Изготвени са 18 съдебно-медицински експертизи. Заключението е, че пострадалите са загинали в резултат на асфикция – задушаване, причинено от изчерпване на кислорода в затворено пространство. Те са били свити и наблъскани. Пострадалите са умирали бавно и мъчително. Между 30 и 60 минути е умирал всеки то тях. Става въпрос за изключителна по своя трагизъм човешка трагедия. Ние ще бъдем абсолютно безкомпромисни, няма да се поколебаем да стигнем до край в разплитането на тази престъпна верига!", увери Сарафов.