8 загинали и стотици ранени в Турция и Сирия след нов силен трус

Свят

21-02-2023, 08:13

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Най-малко 8 души са загинали, а над 680 са ранените при земетресението с магнитуд 6,4, което снощи порази пограничния регион между Турция и Сирия, предаде БНР, позовавайки се на Би Би Си.

Земетресението е станало в 20 часа и 4 минути местно време. То е било последвано от 32 вторични труса, като най-силният от тях е бил с магнитуд 5,8.

В Турция загиналите са най-малко трима, а ранените 213, съобщи турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, цитиран от ДПА. Министърът предупреди хората да не влизат в сградите.

Пред агенция Ройтерс свидетели са обяснили, че има допълнителни щети на сградите в Антакия, а кметът на Хатай е посочил, че има хора, заклещени под развалините.

Петима души загинаха, а над 400 са ранените в няколко сирийски града след новите трусове, предаде БТА, позовавайки се на ТАСС.

Според информация на телевизия "Ал Арабия" четирима души са загинали при паниката и блъсканицата, възникнали след трусовете в градовете Алепо и Тартус. Още една жена, според телевизия "Скай нюз - Арабия", е загинала в пристанищния град Латакия.

Най-малко 470 души са били ранени след новите земетресения в региона, като 150 от тях са в контролираната от бунтовниците северозападна част на Сирия, предаде ДПА, цитирайки Сирийския център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ).

Неправителствената организация съобщава, че близо 320 от ранените са в контролирани от сирийското правителство райони, най-вече в Алепо.

Над 6 хиляди вторични труса бяха регистрирани след силното земетресение в Турция и Сирия на 6 февруари, което отне живота на над 46 хиляди души.