ГЕРБ: Настояваме ЦИК да преразгледа решението си за общо отчитане на бюлетините

Политика

22-02-2023, 15:39

Снимка:

ПП ГЕРБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Sчитаме, че резултатите от гласуването с хартиена бюлетина и машина трябва да се вписват отделно в протокола, заявиха от партията

Позицията на ГЕРБ-СДС относно изборните книжа е, че резултатите от гласуването с хартиена бюлетина и машина трябва да се вписват отделно в протокола. Ще настояваме в рамките на компетенциите, които има ЦИК да преразгледа това свое решение. Това обяви Росен Желязков на брифинг.

Той обясни, че решението на ЦИК в протоколите да се отбелязва общия резултат от преброяването на хартиените бюлетини и бюлетините от машинно гласуване не намира подкрепа. По думите му отделното вписване на резултатите ще отговори и на въпроси, които вълнуват обществото -  съотношението при гласуването с хартиена бюлетина и машина. Това е от значение за статистиката и за бъдещи управленски решения.

"Не приемаме упреци, които се отправят, че ГЕРБ-СДС имат отношение при взимането на решението", коментира Желязков.

"Настояваме ЦИК да предприеме всички мерки за честни, прозрачни и демократични избори. Във всички секции ще има видеонаблюдение и застъпници, насърчаваме хора да участват в наблюдението при броенето на бюлетините. Някои политически сили още отсега започват да създават напрежение, за да могат после евентуално да оспорват резултатите от изборите. Това е недостойно“, заяви Радомир Чолаков.