Възможна дата за влизане на България в еврозоната е 1 януари 2025 година

Портфейл

23-02-2023, 11:10

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

По думите на Валдис Домбровскис в момента основната спънка пред страната ни за присъединяване към еврозоната от 2024 г. е инфлацията

1 януари 2025 г. е възможна дата за присъединяването на България към еврозоната. Това заяви в ексклузивно интервю за „Здравей, България” по Нова тв изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия по икономическите въпроси Валдис Домбровскис, който е на посещение в България.

Той обясни, че държавите се присъединяват обичайно от 1 януари, защото това е по-полезно за практическите цели. Домбровскис обаче подчерта, че трябва да бъдат изпълнени критериите от Маастрихт,  включително и тези от европейския механизъм.

По думите му в момента основната спънка пред страната ни за присъединяване към еврозоната от 2024 г. е инфлацията.

"Тя подлежи на оценка на експертите от ЕК. Тя показва, че критерият за инфлацията няма да може да бъде покрит, затова трябва да отложите”, заяви Домбровскис.

Запитан за четирите закона, които не бяха приети от 48-ото НС, Домбровскис отново каза, че основното е високата инфлация, а законите се отнасят за периода след европейския валутен механизъм. „Това са закони, които трябва да бъдат гласувани, защото това също ще бъде оценено. Но като срокове е възможно тези закони да се приемат за няколко месеца. Докато инфлацията изисква повече усилия”, каза Домбровскис.