Иван Демерджиев: Целта ни е да спрем мигрантите още на границата

Политика

27-02-2023, 14:10

Снимка:

МВР

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Трябва да сме наясно, че говорим за добре изградени престъпни структури, които действат  по цялата карта на Европа. Смъртта, на която сме свидетели, е не само в България, тя отново е на територията на Европа, коментира министър Демерджиев. Той даде пример със загиналите на брега на Италия 60 мигранти, както и проникналите в страната 250 души, дошли от територията на Турция. Затова, в отговор на мигрантския натиск, се мобилизат и всички страни на Европа, обобщи вътрешният министър.

По повод вчерашния инцидент, станал на магистрала "Тракия", той уточни, че по случая е извършено всичко, което се изисква от МВР, и материалите са предадени на прокуратурата. Вътрешният министър съобщи, че в днешния ден ще се проведе среща на заместник-главния прокурор с ръководителите на служби в МВР, на която ще се набележат действия не само по този случай, а и по случаите, които са в напреднал стадий на разследване с цел тяхното приключване.

"Нашата задача е да спрем вторичните придвижвания на територията на страната, а първата -  да спрем мигрантите на границата, посочи министър Демерджиев. Той припомни, че 110 км от граничната линия не е технически обезпечена, щатът на „Гранична полиция“ е намален с 2000 души за последните 10 години. Вътрешният министър потвърди уверението на представители на ЕК за осигуряване на изключително бърза помощ, свързана с техническото обезпечаване на границата. Той заяви отново категоричната позиция, че МВР ще спази приоритета за приемането на страната ни в Шенген – ефективно противодействие на мигрантския натиск.

По отношение на подготовката за предстоящите избори вътрешният министър посочи, че на очаква да  се стигне до бум на случаите за купуване на гласове, но посочи, че са предприети допълнителни мерки с оглед прогнозирания по-висок заряд и повече активност на тези, които се стремят да манипулират и купуват гласове, включително и във възможността за ползването на т.нар. корпоративен вот.

Министърът на вътрешните работи е в Габрово във връзка с провеждащия се годишен отчет на областната дирекция.