Издирват водача на катастрофиралия на AM "Тракия" микробус с мигранти

Общество

27-02-2023, 16:17

Снимка:

ПРБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"Предприети са всички оперативно-издирвателни мероприятия за установяване на водача на товарния микробус, превозвал мигранти и катастрофирал на автомагистрала „Тракия“ край гр. Чирпан, като при пътното произшествие е загинал един от тях“. Това съобщи на брифинг днес пред журналисти Дичо Атанасов, окръжен прокурор на гр. Стара Загора.

Шофьорът на превозното средство се търси по досъдебно производство на Окръжна прокуратура-Стара Загора за причиняване на 26.02.2023 г. на катастрофа по непредпазливост, при която е загинало едно лице и са причинени телесни повреди на повече от едно лице – престъпление по чл.343 от Наказателния кодекс.

Пътното произшествие е станало на 165 км на автомагистрала „Тракия“. В микробуса, в посока гр. София,  са пътували 45 чужденци, граждани на Афганистан.

Към настоящия момент десет от мигрантите се намират в болница, сред тях е и 11-годишно дете, момче. Останалите ще бъдат настанени в миграционни центрове в страната.  

Под надзора на Окръжна прокуратура-Стара Загора се изясняват причините и условията, довели до настъпването на тежкото произшествие. Извършен е оглед на местопроизшествие, разпитани са множество свидетели. Предстои изготвянето на автотехнически и съдебномедицински експертизи, както и разпити на свидетели. Пред товарния микробус се е движела пилотна кола, чийто водач е установен и задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР.

„Считаме, че взаимодействието между прокуратурата и органите на МВР се подобрява. Буди тревога обаче увеличението на случаите, свързани с трафик на хора на територията на област Стара Загора, както и други криминални престъпления - като битова престъпност, разпространение на наркотични вещества, управление на МПС след употреба на алкохол и наркотици“, коментира на брифинга окръжният прокурор Дичо Атанасов.

По думите му засиленият трафик на хора води до настъпването на тежки инциденти, при които имаше и пострадали полицейски служители, а също и мигранти.

„Всеизвестно е, че престъпността, свързана с трафик на хора най-често се извършва от организирани престъпни групи, защото предполага разпределение на ролите на извършителите.  Структурните промени в органите на съдебната власт, в частност законодателните промени, свързани с закриването на специализираното правосъдие, несъмнено рефлектират негативно върху борбата с този вид престъпност“, допълни окръжният прокурор на гр. Стара Загора. Според него се налага извода, че при разследването на този вид престъпления, както полицията, така и прокуратурата, следват събитията, а би трябвало съответните държавни органи да вземат адекватни мерки, с оглед ограничаване на случаите на незаконно преминаване границата на Република България.