Синоптик: Очаква ни сериозно захлаждане в средата на март

Общество

02-03-2023, 10:15

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Синоптикът Петър Янков посочи, че на националния ни празник утре облачността над страната ще бъде значителна. 

"През деня ще превалява слаб дъжд в западните и централните райони, по планините - мокър сняг. Очакваната снежна покрива в Рила, Пирин и по Стара планина ще бъде около 1 см", каза той в ефира на Bulgaria ON AIR. 

От думите му стана ясно, че на 3 март на връх Шипка максималната температура ще достига едва 1 градус. Ще бъде облачно, мъгливо и със слаби превалявания от сняг. В късния следобед валежите ще спират, но през деня ще има слаби снеговалежи на Шипка.

"В събота отново се очаква хладна вълна и превалявания от дъжд, в планините - сняг. В края на седмицата любителите на белите спортове могат да се надяват на нова снежна покрива от 7 до 10 см. В неделя ще има разкъса облачност, главно следобед, а валежите постепенно ще спират", прогнозира още Янков.

Новата седмица ще започне с по-ниски сутрешни температури, но ще се радваме на повече слънце понеделник и вторник. Температурите ще достигат 15-16 градуса. 

В сряда, 8 март, всички метеорологични елементи ще бъдат събрани накуп. Това динамично време ще покаже характера на жената, отбеляза Петър Янков.

Синоптикът добави, че астрономическата пролет идва на 20 март и приблизително ще съвпадне с метеорологичната пролет, но преди нея ще има сериозно захлаждане между 13 и 15 март. Температурите чувствително ще се понижат - до 3-8 градуса максимални. На места ще вали сняг.