ЦИК: 14 партии и 7 коалиции ще участват в изборите на 2 април

Политика

02-03-2023, 15:16

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

14 партии и 7 колаиции ще участват в изборите на 2 април. ВМРО не е регистрирала нито една кандидатска листа в нито един район. Това каза на брифинг пред медиите зам.-председателят на ЦИК Росица Матева, предаде "Фокус". 

По думите ѝ са регистрирани всички кандидатски листи. "Двама кандидати са регистрирани в повече от два избирателни райони. РИК ще заличи регистрациите", допълни Матева.

"Двама са независимите кандидати - Веселин Марешки във Варна и Милен Мирев в Ловеч. Кандидатурите са общо 5621. На много места някои от кандидатите са регистрирани в два района. ЦИК отправя послание към политическите партии да водят позитивна кампания, да спазят добрия тон и решенията на ЦИК", каза още тя. 

Матева посочи, че до 18 март избирателите, които са с увреждания могат да подават заявления за подвижна избирателна секция.

"За момента има 11 818 избирателни секции в страната. Тепърва ще бъдат образувани подвижни СИК, както и тези в специализираните заведения, така че този брой ще се увеличава. Към момента в 9366 ще има машинно гласуване", допълни тя. 

"До 7 март избирателите, които живеят извън страната, или ще бъдат извън страната, могат да подават заявления за гласуване извън страната, за да бъдат вписани в списъка. Към момента подадените заявления са малко над 25 хил. След като изтече срокът за подаване на заявления, ЦИК ще вземе решение за образуването на секции и местата на образуване и броят им. Имаме 7 НПО-та за наблюдаване на изборите, както и 1 организация за международни наблюдатели. Това е ОССЕ", каза още Матева. 

По думите ѝ след решението да няма общо броене на бюлетините (хартиени и машинни), обсъждат какви да бъдат новите варианти на изборни книги и предстои днес или утре да вземат решения.