Никола Стоянов: Ще бъдем безкомпромисни към онези, които се възползват от ситуацията

Политика

02-03-2023, 13:25

Снимка:

МИ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Това каза министърът на икономиката и индустрията по повод резултатите от извършваните проверки в търговската мрежа

Ще бъдем безкомпромисни към онези, които се възползват от ситуацията. Това каза министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов по повод резултатите от извършваните проверки в търговската мрежа.

Днес в Министерския съвет се проведе пресконференция с участието на вицепремиера и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов и министъра на земеделието Явор Гечев. Бяха оповестени резултатите от анализ на развитието на цените на основни хранителни продукти и беше представена информация за предприетите към момента действия от страна на институциите по темата.

„Винаги съм декларирал подкрепата си за защита на бизнеса, но нелоялните практики и неетичното поведение водят до несправедливи цени за българското общество“, подчерта икономическият министър. По думите му в бизнеса трябва да има етика и прозрачност.

Той подчерта, че въпреки понижението на цените на енергоресурсите, горивата, запазването размера на ТОЛ таксите, цените на хранителните стоки са несъразмерно високи. Затова, по нареждане на министър-председателя, е сформирано звено с участието на компетентните държавни институции, за да се събере информация за реалната ситуация и каква е причината за голямата разлика на цената от производител/вносител до продавач.

Той припомни, че търговските ни аташета вече имат задача да следят цените на над 20 основни хранителни продукта в седем европейски държави – Германия, Австрия, Франция, Румъния, Гърция, Чехия, Хърватия. „За мен няма логика българските граждани да плащат по-скъпи продукти у нас, при положение, че в други държави и енергията, и горивото са по-скъпи“, каза икономическият министър.

До този момент търговските ни аташета са посетили над 50 търговски обекта в чужбина. Установяват се сериозни разминавания в цените на основни храни – между 20 и 30%, а в отделни случаи и до 40%. Предстои данните да бъдат обобщени и направени публично достъпни.

В периода от 15 февруари до 1 март са извършени общо 471 проверки, в хода, на които са установени 252 нарушения, стана ясно от информация, изнесена от Комисията за защита на потребителите. Налице са съмнения за прилагане на нелоялни търговски практики в 200 от случаите.