Найден Тодоров: Бях изненадан, че Васил Василев е в управителен орган на партия

Политика

07-03-2023, 10:31

Снимка:

bTV, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Александър Морфов има три варианта – да напусне и пак да се върне в Народния театър, да разговаря с директора или да оспори в съда уволнението си

Бях много изненадан, че Васил Василев е в управителен орган на партия. Това каза пред bTV служебният министър на културата Найден Тодоров по повод членството на директора на Народния театър в партия „Българска прогресивна линия“.

„За мен това е проблем и бях много изненадан, когато го разбрах на едно предишно интервю. Затова седнах да прочета законите. Това правят хората в една нормална държава. Оказа се, че е законно той да бъде в управителен орган на политическа партия“, каза Найден Тодоров и подчерта, че с неговия екип подготвят промени в закона, за да се оправи този пропуск.

Министърът на културата призна, че много хора го търсят – в първите дни на мандата му като служебен министър. Батерията на телефона му падала по три пъти на ден. Ето защо той взел решение да прехвърли номера си на Софийска филхармония. „Ако някой звъни на този номер, може само да си закупи билети за концерт“, каза още той, отговаряйки задочно на Камен Донев, който ден по-рано заяви, че не може да се свърже с ресорния министър.

„Аз бих се чул и бих се видял с Камен Донев, защото много го уважавам като актьор, но не зная какво още може да ми каже по тази тема (скандала в Народния театър – б.р.). Разговарях със семейството на Александър Морфов, разговарях и с директора на Народния театър, разговарях и с артисти, които подкрепят едната или другата страна. Всяко ново нещо, което ще ми каже някой, ще е повторение на старото“ каза още министър Тодоров.

Той уточни, че не се е срещнал лично с Морфов, защото той е имал здравословни причини, но е разговарял с него по телефона. Министърът на културата подчерта също така, че този казус има три възможни решения за Александър Морфов.

„Единият е да продължи напред, както винаги е правил в живота си. Ние виждаме – той е напускал Народния театър и се е връщал. Този път пак ще се върне. Няма да коментирам причините за дисциплинарното му уволнение. Вторият вариант е двамата да седнат на една маса и да поговорят – изразил съм желанието си да бъда медиатор. И третият вариант е той да потърси своите права в съда и да оспори тази заповед – все пак живеем в правова държава“, посочи Тодоров.

Той отрече това да е някаква дипломатична позиция от негова страна и заяви, че това са фактите – такива, каквито са те. Министърът на културата посочи с известно разочарование, че много по-често чува въпроси, свързани с уволнението на Васил Василев, отколкото предложения за връщането на Александър Морфов в театъра.

„Какво е желанието на хората? Този конфликт да се разраства или да бъде потушен? Аз вече не съм толкова сигурен в тази тема“, категоричен е министър Тодоров. Неговото желание е Народният театър да работи нормално. Той подчерта също така, че няма правомощията еднолично да решава кого да назначи и кого да махне.

„Представете си един следващ министър, който има тежки политически пристрастия, да започне една чистка. Това ли искаме? Да върнем нещата отпреди 1989 година“? Попита риторично той и предложи по дисциплинарното уволнение на Морфов да се произнесе съдът.