Министърът на туризма: От 80 до 500 лева за нощувка на Великден

Политика

13-03-2023, 10:26

Снимка:

БНТ, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Министърът на туризма Илин Димитров коментира офертите за великденските празници пред БНТ. По думите му цените започват от 80 лева най-ниска цена за ден и достигат до 500, като зависи къде се намира хотелът. Рекламата ни е много силна в Румъния, Полша и Чехия, каза Димитров.

„Зимният сезон беше труден, но успешен, в цяла Европа нямаше сняг. Пистите бяха преведени в добър вид, случиха се стартовете за Световната купа. 70 процента от туристите са българи през зимния сезон“, допълни Илин Димитров.

По думите му има 1,4 милиона туристически регистрации за зимните курорти, което е с 28% повече от миналата година и с 5% повече от 2019 година.

Относно летния сезон министърът на туризма заяви, че се очакват около 4,7 милиона туристи. Или Димитров поясни, че има проблем със самолетите, тъй като не достигат екипажите.

Петзвездните СПА хотели регистрират над 75% заетост на годишна база, което е много сериозно постижение, има 18% ръст на СПА туризма спрямо миналата година, добави министърът на туризма.

„Германският пазар е важен, германците идват в крилата на сезона и стоят най-дълго. За германския пазар има ръст от 20 до 30 процента, но това са нива под 2019. Ще успеем обаче да наваксаме това лято, очакваме да сме между 5 и 7% над 2019 година. Туризмът се възвръща“, категоричен бе Илин Димитров.

„Ще рекламираме културния туризъм. За съжаление, не разполагаме с достатъчен бюджет“, посочи министърът на туризма и отрече да има негативна кампания в България.