КСБ обсъди с ГЕРБ проблемите пред строителния отрасъл

Политика

13-03-2023, 17:00

Снимка:

КСБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Нуждата от осигуряване на финансов ресурс за индексация на договорите за строителство, възложено от държавата или общините, обсъдиха на среща днес представители на Камарата на строителите в България и ГЕРБ. От лятото на 2021 г. този въпрос е най-приоритетният за бранша, той е от изключителна важност и за държавата, за да могат да бъдат завършени така нужните инфраструктурни обекти – ВиК, жп, пътни, обясни председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев. На срещата браншовата организация беше представена още от зам.-председателите инж. Владимир Вутов, инж. Иван Моллов и инж. Любомир Качамаков, председателят на комисията по професионална етика инж. Благой Козарев, председателят на съвета на директорите на „Строителна квалификация“ ЕАД Любомир Пейновски и изпълнителният директор арх. Иван Несторов. От ГЕРБ присъстваха зам.-председателят Томислав Дончев, Николай Нанков и Атанас Бояджиев.

Срещата бе в рамките на традиционната поредица от разговори между КСБ и политическите формации, които според социологическите проучвания ще бъдат представени в Народното събрание.

Реалистичната възможност за решаване на проблема с намирането на средства за индексация е ресурсът, който няма да бъдат изразходван от инвестиционните програми по министерства, да бъде пренасочен за актуализиране на договорите и завършване на започнати обекти, обясни г-н Нанков. „Необходимо е да бъде възстановена ролята на държавата да води политики за постигане на икономически растеж“, каза Томислав Дончев. И добави, че строителният бранш е солиден, натрупал е капацитет и е важен за икономиката на страната.

В разговора бяха обсъдени още темите за професионалната квалификация и образованието и нуждата от законови промени за улесняване на работата в отрасъла.