Акциите на банките по света се сринаха

Свят

14-03-2023, 08:00

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Акциите на банките по света се сринаха в първия ден от седмицата, въпреки уверенията на американския президент, че финансовата система на Съединените щати е в безопасност, предава Нова телевизия.

Това става, след като американските власти трябваше да се намесят, за да защитят клиентските депозити заради срива на Силикон вали банк. Джо Байдън обеща да направи всичко необходимо, за да се защити банковата система.

Инвеститорите обаче се опасяват, че други кредитори могат да бъдат засегнати от последиците и това предизвика рязък спад на цените на акциите в световен мащаб.

По-рано в понеделник цените на акциите на испанската Santander и германската Commerzbank се понижиха с повече от 10%.

Редица по-малки американски банки претърпяха още по-големи загуби от европейските, въпреки уверенията към клиентите, че имат достатъчно ликвидност, за да се предпазят от шокове.

Германският финансов министър увери, че няма повод за притеснения.

"Виждаме, че американското правителство и финансовите институции действаха решително. Ние имаме свои органи в Европа, в Германия, например, собствени органи за финансов надзор, които постоянно следят ситуацията. Тези институции не оставят съмнение по отношение на стабилността. Вярвам в германската икономика", каза Кристиан Линднер. 

"Единственият начин да спрете паниката, когато тя започне, е правителството да каже, „тук сме и няма да задаваме много въпроси, ако изобщо има такива. Ще осигурим ликвидност на банковата система и финансовите пазари“. Те го направиха, но въпреки това виждаме, че пазарите все още се вълнуват. Изчисленията, които различни пазарни участници правят в различни сегменти на финансовите пазари, изглеждат доста сложни и е трудно да се предвиди как точно ще се развият събитията", коментира Суале Омарова, преподавател в Университета Корнъл и финансов анализатор.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен