Донев: МС няма задължение да описва техническите параметри на параваните, зад които трябва да гласуват гражданите

Политика

15-03-2023, 12:09

Снимка:

МС

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

„Министерският съвет няма задължение да описва техническите параметри на параваните, зад които трябва да гласуват гражданите. Стандартизацията в случая може само да ограничи Общинските избирателни комисии и да ги лиши от възможността да се съобразят с размерите на помещението за гласуване и разположението на масите, урните и машините“, заяви министър-председателят Гълъб Донев в началото на редовното правителствено заседание. Премиерът добави, че в този смисъл и в този конкретен случай разбира отказа на Централната избирателна комисия да упражни ролята си на орган, даващ методически указания във връзка с изборния процес.

Донев отбеляза, че през последните дни в обществото с интерес се следи оживената дискусия около параваните за гласуване, едно от нововъведенията в Изборния кодекс. В този контекст включително секретари на Районни избирателни комисии се обърнаха към премиера за указания по въпроса с поставянето им. „Добре известно е, че извън Изборния кодекс, параванът е подвижна преграда и обикновено служи, за да прикрива действията ти, когато застанеш зад него. В Изборния кодекс параванът замени кабината за гласуване, по-популярна като тъмна стая. Предназначението му е същото – да осигури тайната на вота“, категоричен бе министър-председателят. Донев акцентира, че предшественикът на паравана, т.нар. тъмна стаичка, никога не е предизвиквала смут и колебания при тълкуването й. „Тъмната стаичка, въпреки че нито е стаичка, нито е тъмна, никога не е обърквала ЦИК, РИК, СИК, ОИК при естественото тълкуване на единственото й предназначение – избирателят да направи своя избор в пространство, защитено от чужди очи. Параванът е мобилната версия на тъмната стаичка и с него нещата стоят по същия начин“, подчерта премиерът.

Донев напомни, че при организацията на парламентарните избори на 2 октомври м.г. координацията и сътрудничеството между Министерския съвет и Централната избирателна комисия бяха на високо ниво и изрази надежда да бъде запазено постигнатото добро взаимодействие.