ЦИК показа бюлетините за вота на 2 април

Политика

16-03-2023, 12:24

Снимка:

кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Хартиената бюлетина ще е 60 см, машинната - 20

Централната избирателна комисия (ЦИК) показа бюлетините, на които ще се гласува на предсрочните парламентарни избори на 2 април на брифинг за медиите, предаде БТА. 

Хартиената бюлетина и бюлетината за машинно гласуване, която се визуализира на устройството, са еднакви, обясни говорителят на ЦИК Росица Матева. 

Бюлетината за гласуване за страната съдържа номера и наименованието на избирателния район, полета за номерата и наименованието на политическите формации, вкл. и за името на независим кандидат, ако е издигнат такъв в дадения район, както и опцията „Не подкрепям никого“. Вдясно от имената и номерата на политическите формации има номера за гласуване по преференция. 

Бюлетината за гласуване извън страната съдържа само полета за номерата и наименованието на партиите и коалициите, регистрирани за вота през април, както и опцията „Не подкрепям никого“. 

Електронната бюлетина, която се визуализира на устройството, ще има две страници, каза Матева. Тя обясни, че на първата страница ще има 15 партии и коалиции, а на втората – останалите. 

Бюлетината за машинно гласуване, която ще се отпечата от устройството, ще бъде дълга 20 см, по решение на ЦИК, отбеляза Матева. По думите й на нея ще бъде изписано: „Бюлетина от машинно гласуване“, номер секция, номер машина. Матева обясни, че когато е гласувано за политическа формация, на бюлетината ще бъде отпечатан и номерът, и наименованието на партията или коалицията, номерът на преференция, ако има такъв, наименованието на независим кандидат, ако има такъв, както и QR-код хеш-код. 

Матева обясни, че след като бъде разпечатана бюлетината от машинно гласуване, избирателят трябва да я сгъне, след което се поставя печат. Бюлетината от устройството се пуска в кутия за бюлетини от машинно гласуване, обясни още Матева и добави, че ще има и отделна кутия за вота от хартия.

На изборите на 2 април българите ще гласуват за 14 партии, седем коалиции, двама независими кандидати от районите Варна и Ловеч. В страната ще се гласува с машини в 9366 секции, а в чужбина в 244 от общо 738. В България секциите са общо 11 818.