Посегателство срещу Културно-информационния център на България в Скопие

Крими

16-03-2023, 14:01

Снимка:

МВнР

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Независимо от мотивацията на извършителите, престъплението е посегателство срещу самата българска държава, в лицето на държавна институция

През нощта на 15 срещу 16 март 2023 г., неизвестни лица са проникнали в сградата на Културно-информационния център на Република България в гр. Скопие, Република Северна Македония. При инцидента са нанесени материални щети на задната стена на помещението, което беше отрито на 25 ноември 2022 г. Независимо от мотивацията на извършителите, престъплението е посегателство срещу самата българска държава, в лицето на държавна институция.   Припомняме, че с двустранната Спогодба за откриване на Културно-информационните центрове от 2003 г., двете държави са поели ангажимент да гарантират нормалното функциониране на културно-информационните центрове в двете столици.

Това се посочва в позиция на министерството на външните работи.

"На среща днес в МВнР, директорът на дирекция „Югоизточна Европа“ г-жа Ваня Андреева изрази пред посланика на Република Северна Македония Агнеза Руси-Поповска сериозна загриженост от факта, че това престъпление се случва в условията на продължаваща антибългарска кампания в Северна Македония, включително серия от нападения срещу организации на местните българи, за което все още няма ефективно правораздаване и наказания.

Тя подчерта очакването на българската държава институциите на Северна Македония не само да установят извършителите на това престъпление, но също така ясно да демонстрират, че такива посегателства срещу представителства на България са абсолютно неприемливи и ще бъдат преследвани с цялата строгост на закона.

От особено значение е да не бъде допуснато запазване на усещането за безнаказаност на извършителите на подобни прояви, за което има значение както ефективното правораздаване, така и създаваният от политиците обществен наратив", се посочва още в позицията на МВнР.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен