Прокуратурата: Назначена е експертиза за автентичност и идентификация на картината на Джаксън Полък

Крими

21-03-2023, 18:19

Снимка:

ПРБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Картината се съхранява при подходящи условия и с нужната охрана

Софийска градска прокуратура (СГП) осъществява ръководството и надзора върху разследване, водено от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП), свързано с картина, за която има данни, че е произведение на американския художник Джаксън Полък.

Досъдебното производство е започнато в условията на неотложност на 18.02.2023 г. от ГДБОП със съставянето на протокола за първо действие по разследването и първоначално е водено под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура (СРП) за вещно укривателство – престъпление по чл. 215 от НК.  

След проведено разследване с постановление на прокурор в СРП от 21.03.2023 г. делото е изпратено на СГП и незабавно е било прието по компетентност от прокурор от СГП. Досъдебното производство ще продължи да се води за престъпление по чл. 278а от НК и в хода му ще се установи дали евентуално картината представлява културна ценност, която не е идентифицирана и регистрирана и дали тя е предлагана за отчуждаване или е била отчуждена.

В хода на разследването картина, за която се счита, че може да е произведение на американския художник Джаксън Полък, е била приобщена като веществено доказателство по делото.

Картината се съхранява при подходящи условия и с нужната охрана.

По делото е назначена експертиза за автентичност и идентификация на картината. Според заключението експертното изследване показва, че картината би могла да е автентична, но са необходими допълнителни изследвания.

Наблюдаващият прокурор в СГП незабавно предприе необходимите действия в рамките на своята компетентност за установяване на всички факти и обстоятелства по случая. Дадени са подробни указания, които предстои да бъдат изпълнени. Ще бъде назначена допълнителна експертиза, която да изследва автентичността на картината.

Разследването продължава от ГДБОП под ръководството и надзора на СГП.