Евродепутатите от ГЕРБ изпращат предложения относно готвените промени в защита на българското розово масло

Политика

23-03-2023, 15:41

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Етеричните масла не са химическа смес, а безопасен натурален продукт, извлечен чрез дестилация по безвреден метод, познат и ползван от векове. Това настояват българските евродепутати от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков и Асим Адемов, които представиха първите конкретни предложения за текстове в доклада за изменения в Регламента за класификация, етикетиране и опаковане на химикали (CLP).

Къде е проблемът:

Измененията в регламента, инициирани от Европейската комисия, предвиждат етеричните масла да бъдат класифицирани като потенциално опасни възоснова на съдържащи се в тях елементи, които в определени условия могат да предизвикат неблагоприятно въздействие върху човешкото здраве. От друга страна Комисията обосновава своите намерения и с опасението, че попаднали в почвата (след употреба на козметични продукти например), те предизвикват замърсяване на колоната среда.

Желанието на Европейската комисия да промени начина на етикетиране на етеричните масла предизвиква силни притеснения у българските производители на масло от роза и лавандула поради потенциалното изискване продукцията им да бъде определена като опасна за здравето и това да повлияе негативно както на производствения процес, така и на търсенето и употребата на етерични масла.

Решението:

Българските евродепутати работят интензивно с представителните организации на производителите на етерични масла от България и Европа и в тясна координация със съсловието предлагат на основния докладчик Мария Спираки конкретни текстове за доклада, който ще бъде разгледан в Комисията по околна среда на Европарламента.

Тяхната позиция е, че етеричните масла не трябва да бъдат класифицирани и третирани като смес от химически елементи, а като отделна натурална единица с променлив състав и концентрация. Това е така, защото съставът на розовото масло не е константен, а зависи силно от условията, в които виреят розите - метеорологичните особености, киселинността на почвите, честотата на валежите и др.,тоест те са вещества с многобройни съставки, които в различни условия могат да варират като количество и наситеност.

Освен това българските евродепутати настояват Европейската комисия да подкрепи и мотивира намеренията си с независимо проучване относно преките и непреките разходи за производителите в резултат на предложените разпоредби. Те алармират, че тежестта върху приходите и разходите на индустрията е абсолютно неизвестна, а това представлява заплаха най-малките производители да бъдат изтласкани от бизнеса. В резултат регионалните икономики и традиционните индустрии са изложени на риск, докато ЕС отваря вратата за конкурентен внос от трети страни.

Какво предстои:

Очаква се през месец май регламентът CLP да бъде разгледан в Европейския парламент, а в края на годината Европейската комисия трябва да публикува и своите предложения за промени в другия регламент с отношение към етеричните масла - Регламента относно регистрацията, оценката, разрешаването и ограничаването на химикали (REACH).

Предистория:

В началото на месец март тази година за обсъждане на регламента и потенциалния ефект от него върху производството на българско розово масло по покана на Андрей Новаков в Брюксел бяха кметът на Казанлък Галина Стоянова, бившият земеделски министър Десислава Танева и бившият изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“ Васил Грудев. Те проведоха среща с българския еврокомисар Мария Габриел и подчертаха важността и отражението на предвижданите изменения за поминъка на българските розопроизводители.