Разкриха схема за измама на земеделски производители

Крими

23-03-2023, 18:10

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Задържана е 54-годишна кюстендилка

Работата на разследващите от отдел „Икономическа полиция” при ОДМВР - Пловдив започнала по сигнал от земеделски производител от региона. Мъжът разказал, че с намерение да разшири дейността си, се възползвал от услугите на 54-годишна жена да му съдейства при кандидатстване за получаване на средства по Европейската програма за развитие на селските райони. Под различен предлог – за изготвяне на документи, внасяне на такси и депозити, „консултантката“ му поискала 6500 лева, а забавянето на отпускането на субсидиите оправдавала с административни проблеми. Накрая престанала да вдига телефона си и станала неоткриваема за клиента. 

След осъществените множество оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия е изяснено, че по тази схема извършителката въвлякла в заблуда още няколко земеделски производители от цялата страна. Към момента са събрани доказателства за 7 потърпевши, от които общо отнела 120 хиляди лева. Активната работа продължава за установяване на съпричастността ѝ и към други подобни случаи.

Материалите от образуваното досъдебно производство са внесени в Районна прокуратура – Пловдив. С постановление на наблюдаващия прокурор 54-годишната е привлечена като обвиняема и задържана за срок до 72 часа.