Представят платформата за проследяване на цените на основните храни

Портфейл

24-03-2023, 08:16

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Платформата ще съдържа информация за цените на около 50 хранителни продукта от първа необходимост

Днес ще бъде представена информационната платформа на служебното правителство за проследяване цените на основните храни, съобщава БНР. Така всеки потребител ще може да следи къде най-изгодно се предлагат определени основните храни.

Както вече стана ясно, платформата ще съдържа информация за цените на около 50 хранителни продукта от първа необходимост. Потребителите ще имат възможността да проследяват цените и надценките по цялата верига от производители, през дистрибутори до търговците на дребно.

Дали новата мярка на служебната власт би могла да повлияе на цените? Ето какво казва една потребителка:

"Със сигурност. И редно би било да се повлияе върху цените, защото в крайна сметка всички виждаме, че едни и същи стоки в България, сравнено с други държави, като Великобритания, примерно, или Германия, в България са по-скъпи отколкото там. А те все пак са с доста по-висок стандарт на живот от нас. Така че очевидно има някакъв проблем при нас, и е редно някой да се намеси."

Вицепремиерът по икономическата политика Христо Алексиев преди дни обясни как точно правителството ще се намеси.

"Нашето искане е веригите да публикуват своите най-ниски цени, не тези които са на промоция, а най-ниските на дадения продукт в тяхната мрежа. Ако някой е подал към информационния портал една цена, а в неговите вериги е друга, се предвиждат и санкции за това, защото е некоректно, нелоялно търговско поведение"