Председателят на КЗК: Картелът се доказва много трудно

Общество

26-03-2023, 10:33

Снимка:

БНТ, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

КЗК не се занимава с цените на стоките, защото комисията не е ценови регулатор. Ние се занимаваме с нелоялни търговски практики, образуваме дела в случай, че имаме съмнения за картели. Картелът всъщност е споразумение и забранена практика за съгласуване на цени, на пазари, на разделяне и определяне на клиенти - това заяви пред БНТ председателят на Комисията за защита на конкуренцията Юлия Ненкова.

Ще бъдат разгледани всички сигнали и жалби по отношение на цените и да може да бъдат обобщени, да се анализира състоянието на пазара и съответно, ако се окаже това е така да бъдат предвидени и санкции.

„При доказване на картел следва процедура, в която изслушваме заинтересованите страни, каним ги на открито заседание, на което те излагат своите възражения. Първо повдигаме определение за извършено нарушение, връчва се на страната и има право в определения в закона срок да направи такова възражение, да го изслушаме и след което постановяваме решение“, обясни Ненкова.

По думите ѝ, решенията на КЗК могат да бъдат обжалвани пред ВАС, а тези за нелоялна конкуренция се обжалват пред Административен съд - София-област. Когато КЗК установи картел, от там успяват да го докажат. Според нея, няма как от комисията да заставят търговските вериги да намалят цените на стоките.

„По принцип картелът много трудно се доказва. Европейската практика е такава, че като време се изисква време между 5, 8 и 9 години. И не случайно мандатите на тези органи там са такива, а само в България мандатът е най-малък като срок“, обясни Юлия Ненкова.

От 6-7 месеца наблюдават тези сигнали за проблем на пазара. Едновременно с това КЗК следи и нелоялните търговски практики - като нелоялно привличане на клиенти, дъмпингови цени и всички онези текстове от закона, които регламентират нелоялната търговска практика.