Радев: Няма рискове нито за образователната система, нито за нормалното протичане на вота

Политика

29-03-2023, 13:49

Снимка:

Президентство, пресцентър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Политическите партии, а не президентската институция, отдавна излязоха извън нормите на българската Конституция със системния си отказ да поемат отговорност и да съставят правителство. Това заяви държавният глава Румен Радев в отговор на журналистически въпрос за правомощията му в парламентарна република. Той подчерта, че основният закон ясно посочва, че президентът е длъжен да назначи служебно правителство, когато партиите не искат или не могат, или ги е страх от това. „В момента имаме комбинация от всички тези случаи“, допълни Румен Радев.

Държавният глава отново призова политическите сили да поемат отговорност и да съставят редовно правителство. „Служебното правителство показва, че страната може да се управлява ефективно дори по време на най-тежка криза“, зави Румен Радев и допълни, че след като служебният кабинет е решил редица важни проблеми, за следващо правителство ще е по-лесно. Бившият премиер явно е забравил българската Конституция, но ние не сме забравили, че по време на неговото властване България беше разпродадена на безценица, заяви Румен Радев в отговор на коментара на Иван Костов за „узурпиране на властта“. Президентът допълни, че българската позиция е ясна и еднозначна и страната ни няма да изпраща оръжия или боеприпаси за Украйна.

В отговор на въпрос за възможността за т.нар. триъгълни сделки, в които България да участва, президентът посочи, че времето за такива споразумения е било през април и март м.г. при последното редовно правителство, представители на което в момента най-много оплакват липсата на „триъгълни сделки“. В момента има възможност за размяна на въоръжение с някакво облекчение, но не и безплатно, но такива сделки не могат да решат въпроса с охраната на българското въздушно пространство. В случая на Словакия – те предоставят своите изтребители МиГ-29, получават бойни хеликоптери, което не е средство за противовъздушна отбрана и трябва да доплатят стотици милиони.

Президентът призова партиите в следващият парламент да започнат да правят всичко възможно българските летци да имат съвременни изтребители, а не страната ни да ги чака неясно колко дълго, за да се спази Законът за отбраната и въоръжените сили, според който Българската армия охранява нашето въздушно пространство самостоятелно или съвместно с нашите съюзници, но не и без нашите Военновъздушни сили. В отговор на въпрос за възможността за придобиване на „заместващи платформи“ за бойната ни авиация, Румен Радев посочи, че въпросът е много сложен и въпреки усилията на най-високо политическо ниво, както и от страна на служебното правителство, България е получила две оферти. „Цената никак няма да се хареса на нашите народни представители“, заяви държавният глава.

На въпрос дали серията от бомбени заплахи към учебни заведения в страната през последните дни създава рискове за провеждането на предсрочните парламентарни избори на 2 април, държавният глава увери, че към момента няма рискове нито за образователната система, нито за нормалното протичане на вота. Това са хибридни атаки без реална заплаха, така че аз очаквам органите на реда да предприемат всички мерки, за да има спокойствие на изборния процес, каза президентът.

В отговор на въпрос за недоволството на зърнопроизводителите заради вноса на зърно от Украйна, държавният глава посочи, че е поставил проблема пред европейските лидери на заседание на Европейския съвет, пред председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и пред председателя на Съвета на ЕС Шарл Мишел. „Заедно с лидерите на Полша, Унгария, Чехия, Румъния ние настояваме за спешно регулиране на този въпрос и адекватна подкрепа за нашите селскостопански производители, така че тя да отговаря на щетите, които те претърпяват“, заяви президентът. Той отговори на журналистически въпроси, след като участва в отбелязването на 70-годишнината на Химикотехнологичния и металургичен университет и 20-годишнината на Националния научно-изследователски център „Българско водородно общество“ в София.