Киев призова руснаците да не осиновяват деца, които са били "откраднати" от Украйна и депортирани в Русия

Свят

29-03-2023, 16:21

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Украинската заместник министър-председателка Ирина Верешчук призова руснаците да не осиновяват деца, които според нея са били "откраднати" от Украйна по време на настоящата война и са били депортирани в Русия, съобщи "Ройтерс", цитирана от БТА. Войната, която Русия води вече 13 месеца срещу Украйна, доведе до разселването на милиона хора, включително семейства и деца. Реалният брой на децата, които са били насилствено депортирани в Русия, не може да бъде установен.

По-рано този месец Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за ареста на руския президент Владимир Путин и на Мария Лвов-Белова, руския комисар по правата на детето, като ги обвини в извършването на военно престъпление за незаконното депортиране на стотици деца от Украйна.

Верешчук написа в "Телеграм", че сираците са били "откраднати от Украйна" и се предполага, че са дадени за осиновяване в Русия.

"Силно препоръчвам на руските граждани да не осиновяват украински сираци, които са били изведени от временно окупираните територии на Украйна", заяви Верешчук, която отговаря за социалните въпроси. "Още веднъж напомням на всички т. нар. руски "осиновители" и "настойници": рано или късно ще ви бъде потърсена отговорност", добави тя.

Според данни на украинското министерство на реинтеграцията на окупираните територии понастоящем 19 514 украински деца са били незаконно депортирани от страната.

Москва не прикрива програмата, в рамките на която в Русия са били доведени хиляди украински деца, но я представя като хуманитарна кампания за защита на сираците и децата, които са били изоставени в зоната на конфликта.

По-голямата част от преместването на хора и деца стана през първите месеци на войната и преди Украйна да започне голямата си контраофанзива, за да си върне окупираните територии в източната и южната част на страната в края на август, припомня Ройтерс.

В средата на август руското министерство на отбраната съобщи, че към онзи момент в Русия са пристигнали над 3,5 милиона души, включително и над половин милион деца.