Задържаха българин за подготовка на атентат в Белгия

Свят

30-03-2023, 08:11

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Сънародникът ни и другите шестима арестувани са свързани с ИДИЛ, твърдят местни медии

20-годишен български гражданин е бил арестуван в Брюксел с още 6 чужденци по обвинение в подготовка на терористичен акт, съобщава Нова тв. 

Според информацията на белгийската прокуратура задържаният българин се казва Сергей и е роден през 2003 година. Белгийското издание "Льо соар" пише, че срещу 20-годишния мъж е повдигнато обвинение за участие в дейността на терористична групировка. Той е бил задържан с още шестима белгийски граждани и един турски гражданин. Това се е случило при две акции на белгийската полиция срещу терористични действия. 

Сънародникът ни и другите шестима арестувани са свързани с ИДИЛ, твърдят местни медии.

Един от задържаните вече е освободен. Това не е българският гражданин. От външното ни министерство казаха за NOVA, че проучват случая и утре ще излязат с подробна информация. Акциите са били проведени в Брюксел и Антверпен срещу радикализирани младежи джихадисти. 

Според прокуратурата става дума за подготовка на атентат, като мрежите в двата града са били свързани. Към момента няма информация кои са били потенциалните мишени. Предстои седемте задържани да бъдат изправени пред съда в понеделник.