ЦИК: 4566 души са кандидатите за 49-ия парламент

Политика

30-03-2023, 14:49

Снимка:

МС

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Това заяви зам.-председателят на ЦИК Росица Матева на последния брифинг преди предсрочните парламентарни избори в неделя

Нормално тече процесът по подготовката на изборите. Приключват и последните обучение на членовете на СИК. Това заяви зам.-председателят на ЦИК Росица Матева на последния брифинг преди предсрочните парламентарни избори в неделя, 2 април.

"4566 са кандидатите за депутати в 49-ия парламент, където има общо 240 места. От кандидатите 1341 са жени и 3225 са мъже. В два района са регистрирани 1035 кандидати”, заяви Матева, цитирана от Нова тв.

Регистрирани са 207 международни наблюдатели на изборите. 847 български организации ще наблюдават вота в неделя, представи тя статистиката за предстоящия вот.

На вота в неделя ще има 12 891 изборни секции, от които 302 са подвижни. В болници са открити 216 секции, днес изтича срокът за регистрация за гласуване с подвижна избирателна урна.

В местата за задържане са образувани 19 секции за гласуване. 9366 са секциите за машинно гласуване в страната и 245 извън страната.

Тя препоръча бюлетините да се показват и на камерите. „Ако има спор, само членовете на СИК решават дали гласът на хартиената бюлетина е действителен или недействителен. Машинната бюлетина носи само действителен глас”, обясни Матева.

Относно бомбените заплахи за училищата, в част, от които ще има и изборни секции, тя увери, че ЦИК е в непрекъснат контакт с вътрешния министър Иван Демерджиев. "Вчера проведохме среща с цялото ръководство на МВР. Имаме уверението, че МВР охранява сградите, където ще има секционни избирателни комисии", заяви говорителят на Комисията.

"Ще изпратим телефони, на които членовете на СИК могат да сигнализират МВР при бомбените заплахи. Може би ще се изпратят и допълнително указания", каза Матева.  

До момента има три искания от партии за достъп на техни наблюдатели до „Информационно обслужване” в ЦИК.