Лукашенко: На хоризонта се задава Трета световна с ядрени пожари

Свят

31-03-2023, 17:43

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Според него пътят е един - преговори

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви в обръщение към нацията днес, пред стотици официални представители и гости в Минск, че Украйна няма шанс за победа срещу ядрена сила като Русия и отправи призив към украинците да започнат преговори "без предварителни условия", предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Шейсет и осем годишният беларуски лидер каза по повод на съобщенията за предстояща пролетна контраофанзива на Украйна, че това е "най-лошото, което може да се случи" и заяви, че тя би могла да унищожи каквито и да било шансове за мирно разрешаване на кървавия конфликт.

Лукашенко каза, че сраженията в Украйна трябва да бъдат прекратени незабавно. Беларуският лидер се обърна към войските да останат на сегашните си позиции и отправи призив към Запада да спре доставките на оръжия за Украйна. Според него незабавното прекратяване на огъня дава последен шанс да се избегне предстояща ескалация. Беларуският лидер окачестви поставените от Киев условия за преговори, включително изтеглянето на руските войски от окупираните територии на Украйна, като "абсурдни".

Лукашенко отбеляза, че руската отбранителна индустрия набира скорост и каза, че Украйна ще бъде унищожена, когато оръжейната промишленост се задейства на пълни обороти.

Забележките му напомнят за неотдавнашните заплахи, направени от Москва, отбелязва ДПА. Агенцията допълва, че Лукашенко се разглежда като силно зависим от Кремъл по отношение на политическата подкрепа, икономическата и военната помощ. Беларус е позволявал на Русия да използва военни бази в страната за извършването на нападения срещу Украйна. Русия неотдавна съобщи за плановете си да разположи тактически ядрени оръжия и в Беларус, припомня ДПА.

На хоризонта се задава Трета световна с ядрени пожари, това може да се избегне само по пътя на преговорите, каза в обръщението си към нацията президентът на Беларус Александър Лукашенко, предаде агенция БелТА.

"С усилията на САЩ и техните сателити в най-близката ни страна се разгръща пълномащабна война "до последния украинец" (цитирам), в резултат на която само в продължение на година загинаха или бяха осакатени около половин милион души и от двете страни. Милиони са бежанци. На хоризонта в резултат на това се задава Трета световна с ядрени пожари", подчерта Лукашенко.

Според президента на Беларус горещите конфликти през последните десетилетия са започнали с неудържимото желание на Запада да подчини на себе си целия свят. "И даже не на Запада - а на една страна", каза Лукашенко.

По думите му Европа не е искала да снабдява с въоръжения Украйна, но прави това по команда от Вашингтон.