Зеленски: Преди година Украйна отблъсна най-голямата сила срещу човечеството

Свят

02-04-2023, 18:58

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Преди година Украйна отблъсна най-голямата сила срещу човечеството, заяви украинският президент Володимир Зеленски днес, когато се навършва една година от откриването в град Буча на трупове на цивилни украинци, предаде "Франс прес", цитирана от БТА. Буча се превърна в символ на жестокостите, извършени от руските сили в Украйна.

"Народе на Украйна! Вие спряхте най-голямата сила срещу човечеството в нашите времена. Вие спряхте една сила, която мрази и която иска да руши всичко, което е важно за хората", допълни той в изявление, качено в "Телеграм" и придружено от снимки от освобождението на Буча и на района му преди една година, посочва Франс прес.

Същевременно днес Олексий Данилов, ръководител на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, заяви, че Киев е разработил план в 12 точки за Кримския полуостров, след като Украйна си го върне от Русия, предаде ДПА.

Планът включва разрушаване на Кримския мост, който осигурява пътна и железопътна връзка между полуострова и континентална Русия над Керченския пролив. Той включва и чистка на всички онези, които са служили на руските власти, откакто Русия обяви, че анексира Крим през 2014 г. Олексий Данилов определи всички тези хора като "измет". Той посочи за модел на действие за украинските власти денацификацията на Германия след Втората световна война.

Според втория етап на плана на Киев за Крим сътрудниците на руснаците и предателите на украинската държава ще бъдат съдени, а руснаците, които са се установили на полуострова след февруари 2014 г. ще бъдат изгонени и покупката на тяхното имущество ще бъде анулирана.

Политическите затворници, в това число и много кримски татари ще бъдат пуснати на свобода, съгласно плана.

"Дълготрайна програма за детоксикация ще бъде приложена с цел неутрализиране на последиците от руската пропаганда върху общественото съзнанието на част от населението", каза Данилов.