Главен комисар Петър Тодоров: Съгласно новата процедура МВР взема решение дали да бъдат прекратявани учебни занятия

Общество

04-04-2023, 13:00

Снимка:

МВР

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Главният секретар на МВР припомни накратко стъпките за реакция и подчерта, че днешното спиране на учебния процес в общински училища е в нарушение на процедурата

"От петък, 31 март, съгласно заповед на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев, е въведена нова процедура за реакция при заплашителни съобщения към училища. Съгласно разписаното в нея, след преценка дали има потенциална заплаха, решение за прекратяване или не на учебните занятия се взима от Министерството на вътрешните работи, а не от директорите на учебните заведения“. Това заяви главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров по повод днешното спиране на часове в общински училища след получен заплашителен имейл, което е в нарушение на процедурата. "Още сутринта, след анализ на съобщението и преценка, че няма основание за опасност, дадох разпореждане да не бъдат спирани занятията“, подчерта още той и обърна внимание: "Ако в нарушение на разпореденото, директорите на училища спрат самоволно учебните занятия, ще им бъде търсена съответната административна отговорност за неизпълнение на полицейско разпореждане".

Директорите на учебни заведения и регионалните инспекторати по образованието вече са запознати с новата процедура. Въпреки това, с писмено разпореждане на главния секретар на МВР, до края на деня те ще бъдат запознати отново с разписаното какво и как трябва да изпълняват, като този път това ще се случи срещу подпис.