Росен Желязков бе избран за председател на 49-ото Народно събрание

Политика

19-04-2023, 12:20

Снимка:

НС

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Депутатите избраха и шестимата заместник-председатели на парламента

Със 136 гласа „за“ и 94 „въздържал се“ парламентът избра народния представител от парламентарната група на ГЕРБ-СДС Росен Желязков за председател на 49-ото Народно събрание.

Номинацията на Росен Желязков беше направена от народния представител от ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. При избирането му Росен Желязков беше подкрепен от народните представители от ГЕРБ-СДС, от „Продължаваме промяната – Демократична България“ и от „Има такъв народ“. С „въздържал се“ при избирането му за председател на парламента гласуваха депутатите от „Възраждане“, ДПС и БСП.

В изказването си след избирането му за председател на парламента Росен Желязков отбеляза, че в такива моменти парламентарната традиция изисква да се кажат думи с тържествен характер, но според него не е моментът за патос и тържество. Всички ние осъзнаваме отговорността и тази отговорност са очакванията на обществото за сигурност, справедливост, стабилност, посочи Росен Желязков. Тези очаквания предпоставят ние да знаем и да водим процесите в посока, която отговаря на девиза на тази сграда, да създаваме съдържание и то с изразни средства, които отговарят на честта и достойнството на тази институция, допълни той. Росен Желязков благодари на народните представители като колеги и специално на председателите Никола Минчев и Вежди Рашидов за това, че са водили 47-ото и 48-ото Народно събрание с достойнство и мъдрост.

При представяне на номинацията му на 12 април Десислава Атанасова отбеляза, че Росен Желязков е завършил право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и след това е работил като юрисконсулт, старши юрисконсулт, секретар и кметски наместник в район „Средец“ на Столична община. В периода 1998 - 1999 г. е заместник-кмет на район „Лозенец“ на Столична община, а до 2003 г. е адвокат към Софийска адвокатска колегия, уточни тя. От 2003 до 2009 г. Росен Желязков е работил като секретар на Столична община, през 2009 г. е назначен за главен секретар на Министерския съвет. През 2016 г. Министерският съвет го определя за председател на Държавна агенция „Електронно управление“, а през следващата за председател на Комисията за регулиране на съобщенията. Избран е от Народното събрание за министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията на 20 септември 2018 г. с мандат до април 2021 г., отбеляза Десислава Атанасова. Росен Желязков е бил народен представител от 45-ото, 46-ото, 47-ото и 48-ото Народно събрание, където е избран за заместник-председател.

За заместник-председатели на 49-ото Народно събрание бяха избрани Росица Кирова (ГЕРБ-СДС), Никола Минчев („Продължаваме промяната – Демократична България“), Цончо Ганев („Възраждане“), Филиз Хюсменова (ДПС), Кристиан Вигенин („БСП за България“), Андрей Чорбанов („Има такъв народ“).