Радев: Много е важно накъде ще тръгнат партиите, иска ми се тяхната зрялост и отговорност да проличи още тези дни

Политика

24-04-2023, 10:56

Снимка:

Президентство, пресцентър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Силно се надявам, че този парламент ще постави на първо място интересите на българските граждани и европейската интеграция на страната. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти днес. Държавният глава подчерта, че връчването на първия мандат за съставяне на кабинет е от важно значение, но много по-съществено е държавническото отношение на партиите към проблемите.

„Много е важно накъде ще тръгнат партиите. Иска ми се тяхната зрялост и отговорност да проличи още тези дни. Всеки ден е ценен“, посочи Румен Радев. Държавният глава добави, че е започнал консултациите с парламентарните групи веднага след конституирането на парламента, за да се изясни тяхната готовност за формиране на правителство, приемането на държавния бюджет и за законодателна дейност.

Политическата ситуация е достатъчно сложна и изисква внимателен подход, диалогичност и разум от всички отговорни фактори в нея, призова президентът.  49-ото Народно събрание не може да си позволи лукса да не приеме критично важни закони, дори и да няма правителство, подчерта още Румен Радев.
 
Държавният глава благодари за искреността на политическите формации по време на консултациите през миналата седмица, на която те са изразили позиции, че парламентът се нуждае от достатъчно технологично време за приемането на бюджета и други важни закони. Президентът посочи и че ако се следват стандартите на конституционната процедура за мандатите и не се състави правителство, има сериозен риск заложената законодателна рамка да не бъде приета, включително да бъдат опропастени дипломатическите успехи през последните месеци за приемането на България в Шенген още тази година.
 
На въпрос дали парламентарната работа по приемането на бюджета ще бъде определяща за решението му кога да връчи първия мандат, президентът подчерта, че внесеният от служебния кабинет бюджет е тест за зрелостта на всички партии в 49-ото Народно събрание с амбиции да управляват. Много скоро ще проличи тяхната компетентност и държавническо отношение, допълни държавният глава.