МВнР: 31 български граждани са заявили евакуация от Судан

Политика

24-04-2023, 17:46

Снимка:

МВНР

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Министерството на външните работи на Република България е предприело необходимите мерки и прави всичко възможно, в координация с партньорите си от Европейския съюз, за безопасната евакуация на българските граждани в Судан. Това заяви заместник-министърът и говорител на МВнР Костадин Коджабашев на извънреден брифинг за медиите.  В него участва също и Таня Димитрова, директор на дирекция „Ситуационен център“ във ведомството.

„Ситуационният център на МВнР и българското посолството в Кайро търсят и предлагат на нашите сънародници различни възможности и маршрути за евакуация по въздух и по суша“, заяви Костадин Коджабашев. Страната ни няма функциониращо посолство в Хартум, Република Судан, а покриващо е посолството в Кайро, Египет. В своята дейност по евакуацията то се подпомага и от представителството на България в Рияд.

Подчертано беше, че се поддържа постоянен денонощен контакт с всички българи и се предоставя пълна информация за наличните възможности и обстановката по сигурността. Заместник-министърът на външните работи акцентира, че е направена координация и с партньорите ни от ЕС, както и по линия на ситуационните центрове в държавите извън ЕС, които да подпомогнат безпроблемната евакуация на сънародниците ни.

Заместник-министър Коджабашев акцентира, че към момента 31 български граждани са заявили желание за евакуация от Судан. По думите му от тях 21 вече са евакуирани или са в процес на извеждане от страната, а други 10 все още са в Судан. В МВнР е сформиран кризисен щаб, който денонощно следи и подпомага евакуацията на българските граждани.

„Трима българи са евакуирани на 21 април с конвой на Саудитска Арабия. Двама на 22 април и 8 на 23 април са заминали към Египет. Един от тях обаче е отказал евакуация и се връща към Хартум“, посочи директорът на „Ситуационния център“ в МВнР Таня Димитрова.

Отбелязано беше още, че един български гражданин и трима от семейството му се очаква да пристигнат на границата с Египет. Седем души са отпътували на 23 април към Порт Судан, като двама от тях вече са в Берлин и са посрещнати от служители на българското посолство на място.

По думите на Таня Димитрова българка с трите си деца също пътува към Хартум и трябва да бъде евакуирана със самолет, но има вероятност да се върне обратно, защото по пътя е станало опасно. „Има и една българка, чийто мъж не е разрешил да се евакуира. Друга българка и детето ѝ, както и още един наш сънародник, са отказали евакуация“, допълни още директорът на Ситуационния център.

Подчертано беше, че  Министерството на външните работи продължава да следи ситуацията и да оказва съдействие на българските граждани в Судан.  „Днес заместник-министър Велислава Петрова участва в Съвета по външни работи в Люксембург, където се обсъжда настоящата ситуация в Судан и координацията на ниво ЕС, и отново ще повдигне въпроса за предоставяне на съдействие пред партньорите ни“, каза още Костадин Коджабашев на извънредния брифинг за медиите.