Президентът на Азербайджан пристига у нас

Политика

25-04-2023, 08:20

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев пристига на посещение у нас по покана на държавния глава Румен Радев, съобщава "Евронюз България".

В рамките на визитата ще се състои церемония по подписване на Меморандум за разбирателство за насърчаване на сътрудничеството между операторите на газопреносните системи на България от страна на Булгартрансгаз, Румъния, Угария, Словакия, както и държавната петролна компания на Република Азербайджан SOCAR.

Документът е по съвместната инициатива Solidarity Ring (STRING), предложена от България и подкрепяна от Европейската комисия, за повишаване на сигурността на доставките на природен газ за Европейския съюз и региона на Централна и Югоизточна Европа.

След церемонията президентите Радев и Алиев ще открият официално офис на държавната петролна компания на Азербайджан. Това беше договорено между двамата държавни глави през септември миналата година. Тогава Илхам Алиев беше на официално посещение в България по покана на Румен Радев, като визитата включваше и официалното откриване на газовия интерконектор между Гърция и България.