Андрей Новаков: България може да изгуби половината от средствата по ПВУ

Политика

25-04-2023, 09:57

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

По думите му в ЕС се обсъжда освен зърно, слънчоглед и олио, забрана за внос от Украйна да получат и млякото, меда и няколко вида плодове

ПВУ е най-разочароващото начинание на България заради ниската усвояемост. Имаме 3 години, за да използваме 12 млрд. от него, използвали сме 1 %. Шансът да загубим значителна част от заложените приходи е голям, изпуснали сме възможността да използваме повече от половината пари. До 31 декември 2026 г. България трябва да е изпълнила и отчела проектите по ПВУ. 8 млрд. на година можехме да получим по Плана, това са пари, които не се налага да връщаме. Това каза за ''Твоят ден" по NOVA NEWS евродепутатът Андрей Новаков.

По думите му в ЕС се обсъжда освен зърно, слънчоглед и олио, забрана за внос от Украйна да получат и млякото, меда и няколко вида плодове. "В Съюза са наложени много високи стандарти на производство, тези правила в Украйна не важат. Не става въпрос за дъмпинг на цените. "ЕС е искал повишаване на вноса на слънчоглед от Украйна, защото е имало дефицит. Трудно е да се нарече дъмпинг, защото в случая няма нелоялни практики. Мерките в страните членки винаги трябва да се съгласуват с ЕС, за да има право после на помощ", заяви той.

Според него са противоречиви настроенията относно забраната за внос на украинско зърно. "Някои от незасегнатите реагират по-остро, че някои държави са защитили собственото си производство. ЕС беше първият, който безусловно подкрепя Украйна, обаче не можем да си позволим, че фермерите ни ще платят цената за войната. ЕК трябва да осигури обезщетение за всеки фермер, който е понесъл щети от вноса на по-евтини стоки", коментира Новаков.