Пловдив подкрепя социалната кампания "Знаеш ли какво дишаш?"

Региони

25-04-2023, 14:06

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Сензори в класните стаи на училище "Христо Г. Данов" в Пловдив бяха поставени като част от социалната кампания „Знаеш ли какво дишаш?“. Идеята за присъединяване е на училищното ръководство към "Христо Г. Данов", след което община Пловдив също подкрепи инициативата. Кампанията има за цел да повиши информираността за лошото качество на въздуха в класните стаи, защото този проблем крие много рискове за здравето. Сред тях са астма, хроничен бронхит, алергии и други заболявания на дихателната система.

На среща в община Пловдив присъстваха директори, учители и еко експерти. Христо Атанасов, инициатор на кампанията, показа как работят сензорите и показанията, които те измерват. „Качеството на въздуха има отношение към здравословното състояние на учениците и тяхната концентрация в час. Дългото време прекарано в нездравословна среда има негативни последици и понижава с 10% конгнитивните им способностите.“ – сподели той.

В рамките на кампанията бяха поставени сензори в пет класни стаи на училище "Христо Г. Данов" - първото учебно заведение от Пловдив, което стана част от социалната инициатива. Устройствата измерват нивата на  въглероден диоксид, влажност и температура. Показанията могат да се следят в реално време, за да се реагира на момента. Достъп до информацията имат както учители, така и ученици. При повишаване на допустимите норми, устройствата подават звуков сигнал за нуждата от проветряване. „Инициативата е добра, защото ни дава информация за обикновените неща, които можем да правим. Грижейки се да не изстинем, забравихме колко е важно да прекараме време на открито и стаите да са добре проветрени.“ - коментира Гергана Аврамова, директор на училище "Христо Г. Данов"

Резултатите показват, че стойностите са три пъти над допустимата норма. „Всъщност се оказва, че децата постоянно стоят в среда, която има нужда от проветряване.“- допълни Христо Атанасов.

На много от местата, в които вече бяха проведени срещи,бизнеса и обществени организации вече се включиха с дарения за закупуването на устройства за училищата. Предстоят срещи с представители на други градове, сред които  саСтара Загора, Варна, Бургас, Севлиево,Горна Оряховица и др.