Бойко Борисов: Важно е да има редовно правителство

Политика

25-04-2023, 13:00

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се разбраха на лидерска среща в парламента да работят по програма какво едно правителство трябва да свърши

ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) се разбраха на лидерска среща в парламента да работят по програма какво едно правителство трябва да свърши. Срещата беше по покана на ГЕРБ-СДС и беше открита за представителите на медиите. 

Ако има съгласие по тази програма, вече ние трябва да започнем да мислим с какъв състав бихме я реализирали, като остава условието, че това ще бъде правителство, излъчено от ПП-ДБ, заяви съпредседателят на ПП Асен Василев. От ПП-ДБ отново посочиха, че с първия мандат не могат да подкрепят кабинет, но са готови да говорят по политики, както и за бюджета, предаде БТА. 

Искате да ви подкрепим безусловно за втория мандат в парламента, без да участваме в кабинет, коментира преди това лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и поиска от „Продължаваме промяната - Демократична България“ да представят варианта си за кабинет и състав на правителство с втория мандат, преди да бъде връчен първият. Той отбеляза, че това ще определи по-ясната позиция на ГЕРБ-СДС, когато вземат решение за първия и за втория мандат. Дали с първия или втория мандат, не е важно за мен, важно е да има редовно правителство, подчерта Борисов.

Хубаво е да ни представите състав на кабинет, да видим какво предлагате - премиер, министри, обясни лидерът на ГЕРБ. Ако вие представите кабинет, който ние да го харесаме, пак имаме тема за разговори. Ако имате друг вариант за подкрепа, пак трябва да ни кажете, настоя Бойко Борисов. Той повтори, че решението на Изпълнителната комисия на ГЕРБ е, че докато не изчерпат всички опции с ПП-ДБ, няма да водят разговори с останалите политически формации в парламента.

Очаквате едва ли не преди втория мандат да предложим състава на кабинет – това не е традиционна практика и трябва да се консултираме с нашите органи, при условие, че имаме съгласие по политики и това ще ви помогне за първия мандат, каза в отговор съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев.

Той предложи да се разработи, освен законодателна програма, и ясна управленска програма какво едно правителство да свърши. Ако ние трябва да ви предложим състав на кабинет, който да ви ориентира за първия мандат, трябва да знаем и каква програма ще изпълнява, посочи Василев. Нека се консултираме с партийните органи и съответно да видим дали такъв процес е възможен, допълни той.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков обясни, че от тяхна гледна точка не е някакъв инат да не подкрепят първия мандат или правителство с участие на ГЕРБ.  По думите му това е ясно зададена политика от техните  органи и избиратели. Сега също казваме, че искаме правителство, готови сме да продължим разговора по задачите, които един кабинет трябва да изпълни, изтъкна Петков.

В отговор на ПП-ДБ  Бойко Борисов посочи, че предложението на Василев е много разумно и следва да се продължи в този дух. По думите му ситуацията е нестандартна, затова са нестандартни и решенията. 

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС  Десислава Атанасова посочи, че в работните групи двете политически сили са се обединили около над 30 закона като съдържание, най-важни са тези, свързани с  за правосъдната реформа. За КПКОНПИ тя увери, че ГЕРБ-СДС ще подкрепят разделянето на комисията на две. Ще бъде разгледан законопроектът на служебното правителство и на ПП-ДБ.  Имало готовност още днес двете коалиции да внесат и закон за домашното насилие. По думите на Атанасова разглеждането на най-важните законопроекти може да започне още идната седмица паралелно с държавния бюджет. Ще предложим паралелно да работят и двете групи между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ – правосъдната и за бюджет и финанси.

Съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Николай Денков отбеляза, че споделят общи цели, че тези закони са приоритетни, както и бюджетът. Ако подходим активно и динамично, ще успеем да свършим работа, смята той. 

Кирил Петков коментира, че с отговорността на всички може да се постигне 3% дефицит и да не се променя дългосрочната ни цел еврозона и Шенген. Той отбеляза, че за ПП-ДБ дефицитът от 3% е много важна цел, без да се вдигат данъци и да се съкращава социалната политика. Асен Василев коментира, че е добре да се работи с Министерството на финансите, за да се оправят някои непълноти в представения проектобюджет.