Депутатите ще обсъдят проект на правилник на Народното събрание

Политика

26-04-2023, 08:23

Снимка:

НС

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

В първото пленарно заседание за тази седмица депутатите ще приемат новия правилник за работата си. Промените в досегашните правила са незначителни, съобщава БНР.

Два са основните нови моменти в правилника, приети вчера от временната комисия за изработването му. Предвижда се веднъж месечно председателят на НС да събира председателите на постоянни комисии, за да координира дейността им и да получава информация за темпа на законодателната дейност в тях. По предложение на ГЕРБ хабилитираните преподаватели във висши учебни заведения да продължат да упражняват дейността си или по желание да излязат в неплатен отпуск, запазвайки мястото си.

Не беше одобрено предложението на ИТН да се обърне реда на работа на депутатите – първо да се провеждат заседанията на - от 9 до 14 часа, а пленарните заседания да са след това - от 14 до 19 часа. Отхвърлена беше и идеята им блиц контролът с министрите да се провежда последните два часа на заседанието в четвъртък, вместо непосредствено преди редовния парламентарен контрол в петък.

Подкрепа не получи и предложението на ПП-ДБ да бъде създадена изцяло нова комисия – по спорта. Така броят на постоянно действащите комисии няма да се променя.