Вицепрезидентът: България се нуждае от редовен кабинет със стабилно мнозинство

Политика

27-04-2023, 14:35

Снимка:

Президентство, пресцентър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Позицията ни с президента Румен Радев е ясна и постоянна – България се нуждае от редовен кабинет със стабилно мнозинство. Ние не упрекваме партиите, а поставяме пред тях реалните проблеми на хората, на държавата. Много лесно е да обвиняваш другия за своите неуспехи. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на дискусия с участниците в първия курс на Национална програма „Управленски умения“ на Българско училище за политика „Димитър Паница“. В продължилия над 3 часа разговор беше обсъден широк кръг от проблеми – въпросът за лидерството и поемането на отговорност, актуалната политическа обстановка в България и проблемите пред държавата, отношенията с Република Северна Македония, членството в Шенген и еврозоната, войната в Украйна.

Вицепрезидентът посочи основните качества на истинския лидер, които илюстрира с примери от историята и от настоящия политически живот в страната и чужбина. „Образованието е в основата на лидерството, защото лидерът се налага да взима решения, които влияят върху повече хора, и трябва да бъде добре образован и информиран“, посочи Йотова. Според нея сред качествата на лидера е умението да чуваш различното мнение. „Голяма част от тези, които днес взимат решенията, не желаят да чуят другите, а така няма как да се постигне компромис“, заяви вицепрезидентът и постави въпроса за границите на компромиса. „Голямо изкуство е постигането на компромис така, че да останеш верен на убежденията и да не проявиш безхарактерност“, подчерта тя. Йотова отбеляза умението да се носи отговорност за грешките и провалите като неизменно качество на истинския лидер.

В дискусията беше обсъден въпросът за липсата на доверие в политическата система. „Дори когато са искрени политиците, остава усещането, че не са. Това трябва да променим“, заяви вицепрезидентът. Тя подчерта като проблем сериозното отдалечаване на някои политически ръководства на партиите от техните избиратели, като определи като показател за това изборните резултати.

По темата за Шенген Илияна Йотова отново изтъкна своята позиция, че 12 години политически критерии спъват приемането на България в зоната без граничен контрол.

Вицепрезидентът е категорична, че с присъединяването към еврозоната нашата страна ще завърши пълноправното си членство в европейското семейство. Йотова подчерта липсата на сериозна информационна кампания в обществото, която да разсее необосновани страхове.

Вицепрезидентът и участниците в курса обсъдиха войната в Украйна и последствията от нея, както и слабата роля на международните организации при справянето с такива конфликти.

Във връзка с отношенията между България и Република Северна Македония Йотова заяви, че проблемът не е само в историята, а в спазването на правата на македонските българи. „Европейският съюз е защита на човешките права. Върху тази европейска основа Република Северна Македония трябва да развива отношенията си с България, ако иска да бъде част от ЕС“, посочи вицепрезидентът.