КНСБ в цялата страна отдаде почит пред паметта на загиналите при работа

Региони

28-04-2023, 15:39

Снимка:

КНСБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Регионалните съвети на КНСБ в страната отдадоха почит пред паметта на загиналите при трудови злополуки работници на днешния Международен ден в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки и професионални болести работници. На 28 април отбелязваме и Световния ден за безопасност и здраве при работа, който тази година е под надслов “Безопасната и здравословна работна среда е основен принцип и право на работа”.

Екипът на конфедерацията в Монтана и представители на синдикалните организации при СЖБ и ФНСДУО отбелязаха Международния ден с поднасяне на цветя на паметника на загиналите в трудови злополуки, намиращ се в двора на “Порт Инвест” ЕООД в гр. Лом.

В Шумен заместник-областният управител Христо Павлов, областния координатор на КНСБ Радостин Павлов и членове на Областния съвет по условия на труд бяха заедно пред паметната плоча на ул. „Калоян“ 1, за да почетат паметта на загиналите при трудови злополуки. Венци от името на областния управител и от КНСБ бяха поднесени по традиция пред паметната плоча.

Регионалният съвет на КНСБ в Търговище организира панахида в църквата „Успение Богородично“ в град Попово. На нея присъстваха служителите от Регионалния съвет на КНСБ – Николай Дяков и Магдалена Радева, както и членове на КНСБ от област Търговище. Гости на събитието бяха Галя Градинарова, директор на Дирекция „Инспекция по труда – Търговище“  и Росица Христова, старши юристконсулт в дирекцията. „Превенцията и контролът срещу трудовите злополуки е една от най-важните ни задачи. През 2022 г. на територията на област Търговище няма регистрирани смъртни случаи с работници от фирми от областта. За съжаление, има два такива случаи с работници от фирми, извършващи дейност на територията на област Търговище. Това остава основен приоритет и през настоящата година“, сподели Градинарова.

Eкипът на Регионалния съвет на КНСБ във Варна, съвместно с колегите от КТ „Подкрепа“ и синдикалисти, поднесоха цветя и венци в памет на загиналите.

В Бургас цветя бяха положени пред паметната плоча в Морската градина. 148  са регистрираните трудови злополуки в областта за миналата година, от тях 11 са завършили с фатален край.

В Сливен Регионалният съвет отбеляза Международния ден на загиналите и пострадалите при трудови злополуки работници и служители с участие в заседание на Областния съвет по условия на труд. Обсъдени бяха информации за травматизма и професионалните заболявания в Сливенска област и анализ на резултатите от проверките на Дирекция ”Инспекция по труда”. След приключване на заседанието бе отдадена почит на загиналите при трудови злополуки с полагане на цветя пред паметната плоча. Участваха членове на синдикални организации на КНСБ от Сливен, членове на Областния съвет по условия на труд, представители на Областна управа – Сливен, Дирекция „ИТ“- Сливен, териториално поделение на НОИ, работодатели и граждани. С кратко слово към участниците се обърна Тодор Иванов, областен координатор на КНСБ.  “Правото на здравословни условия на труд е основно право на работещите. Днес отдаваме почит на работниците, които загубиха живота си на работното място. Нека всички ние да работим за повишаване на квалификацията и подготовката на работниците за безопасна работа, за съхраняване на техния живот и здраве”, каза Иванов. Международният ден на загиналите при трудови злополуки беше отбелязан и в гр. Твърдица и гр. Шивачево. Близки и приятели на загиналите работници, синдикалисти, общественици положиха цветя и сведоха глави пред паметта им.

По инициатива на РС на КНСБ в Добрич бе отслужена панихида в църквата „Света Троица“ в града. Паметта на загиналите работници бе почетена от екипа на Регионалния съвет, представители на КТ „Подкрепа“ в Добрич и синдикалисти.

В Стара Загора на паметната плоча на КНСБ в Парк “Пети октомври” цветя положиха синдикалисти от СО при ТП на НОИ- Стара Загора, СБУ, държавни учреждения, зам.-председателят на СРС “Подкрепа” Стара Загора Владимир Стойчев.

Статистиката за област Стара Загора показва, че през предходната 2022 г. трудовите злополуки са 112 бр., от тях  39 са с жени, 7 бр. са смъртните случаи, регистрираните трудови злополуки, довели до инвалидност няма. За сравнение с 2021 г. трудовите злополуки са 110 бр., от тях 30 са жени, 4 бр. са смъртните трудови злополуки. Няма трудови злополуки, довели до инвалидност. Изводът е, че се запазва броя на регистрираните злополуки, но се учеличават регистрираните смъртни случаи. Остава неуточнен броят на нерегистрираните трудови злополуки, които по неофициална информация не са малко.
Смъртните злополуки са в секторите: 4 в “Производство на метални изделия, без машини и оборудване”, една в “Търговия на едро, без търговията с автомобили и мотоциклети”, в “Сухопътен транспорт” и “Дейности по охрана и разследване”. Оперативната информация за трудовите злополуки на територията на  Стара Загора сочи, че 7138 са загубените календарни дни в следствие на трудов травматизъм. Икономическите дейности с най-голям брой трудови злополуки през 2022 г.  са “Добив на въглища”- 1340 загубени календарни дни, “Производство на метални изделия, без машини и оборудване” – 1517 загубени календарни дни, “Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” – 695 календарни дни загуба.

В знак на почит пред загиналите при трудови злополуки синдикалната организация при завод “Арсенал” АД – Казанлък поднесе цветя пред паметната плоча, намираща се до Дом на Културата “Арсенал”. Заедно със синдикалистите от структурата бе и общинският координатор на КНСБ-Казанлък Николай Маринов.