На задържания в столичния кв. „Люлин“ издирван мъж са повдигнати обвинения за три престъпления

Крими

28-04-2023, 15:45

Снимка:

МВР

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 45-годишния мъж за извършването на три престъпления, коментира прокурор Невена Зартова, ръководител на Софийската районна прокуратура. Тя поясни, че срещу него има издадена присъда от 42 месеца затвор заради закана с убийство, която е кумулирана с други две -  за хулиганство и дрога. От 16 февруари 2021 г. е издадена и Европейска заповед за арест, а мъжът е обявен за издирване и от Интерпол. Още с постановяването на присъдата му е била наложена и забрана да напуска страната.

До установяването на мъжа се стига, след като на 23.04.2023 г. около 22.00 ч. на столичния бул. "Джавахарлал Неру“ , управлявайки лек автомобил, той не спира на подадени от полицейски екип светлинни и звукови сигнали. Продължава да шофира по бул. „Тодор Каблешков“, нарушава правилата за движение и причинява катастрофа с таксиметров автомобил, при която тежко е ранен пешеходец, а след пътнотранспортното произшествие шофьорът бяга.  В хода на предприетите процесуално-следствени и оперативно-издирвателни действия е идентифициран собственикът на автомобила, който не е реален ползвател на превозното средство. Така разследващите стигат до самоличността на криминално проявения и издирван мъж. Допълнителна оперативна информация насочва разследващите към адреса, на който той пребивава в ж.к. „Люлин“, както и че издирваният притежава огнестрелно оръжие. Това налага предприемане на допълнителни действия, в които се включват екипи от СДВР  и ГД“ЖСОБТ“, уточни директорът на СДВР. След близо двучасови преговори, той е задържан. Старши комисар Калоян Милтенов коментира, че в продължение на три години мъжът се е укривал,  пребивавал е на различни адреси.

Днес на задържания са повдигнати 3 обвинения - за причиняване на ПТП с пострадал, за неизпълнение на полицейско разпореждане и за държане на незаконно огнестрелно оръжие - един нерегистриран пистолет и един на чуждо име. Незабавно е приведен в затвора за изпълнение на присъдата.