Желязков: Нямам нищо против Асен Василев да е министър на финансите

Политика

30-04-2023, 11:18

Снимка:

НС

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

По думите му политическият диалог между първите и вторите е единствената устойчива гаранция да имаме стабилно правителство

Нямам нищо против Асен Василев да е министър на финансите, защото само участието в управлението на финансите, които в последните две години са докарани в това състояние, е гаранция за излизане от ситуацията с носенето на отговорност. Това заяви в студиото на „Тази неделя“ по bTV председателят на 49-тото Народно събрание Росен Желязков.

Според него това е правилният начин, "а не да се стои в засада и да се коментират чужди грешки, без да се виждат собствените."

"Това, че Бойко Борисов е сговорчив и има огромното желание да има резултат, поради което остана в парламента – не бива да се разчита като слабохарактерност. Много добре знаем, че сме първа политическа сила и на следващите избори пак ще бъдем, но не лежим на тази слава и по никакъв начин не искаме нашите колеги да считат, че подкрепата на ГЕРБ е индулгенция за ГЕРБ", добави той.

Председателят на НС заяви, че ГЕРБ иска да се върви в посока стабилно управление и споделена отговорност в изпълнителната власт.

"Оттук нататък, ако това бъде заявено от нашите партньори в преговорния процес в момента, тогава ще говорим за имена и няма да налагаме стигма върху нито едно име", каза още Желязков.

По думите му политическият диалог между първите и вторите е единствената устойчива гаранция да имаме стабилно правителство.

„Горе-долу имаме яснота за част от структурата и поименния състав на идеите на колегите, с които продължаваме разговорите по политики. Надяваме се, че до вторник ще имаме някаква яснота по техните виждания (б.р. на ПП-ДБ)“, добави Желязков.

Той допълни, че за ГЕРБ е важно, когато отидат да получим първия мандат, да имат конкретен кандидат за министър-председател и „това ще бъда политическо послание за възможностите за кабинет с подкрепа за първия мандат, както и за политическия процес.“

"Сякаш сме заложници на имена и на структура, а процесът трябва да е различен. Ако имаме общи виждания по политиките, а считам, че имаме такива – да ги облечем в законодателни инициативи, по които имаме пълно съгласие", заяви още председателят на НС.