Борислав Сарафов за атентата срещу Гешев: Става дума за концентриран и насочен взрив

Общество

02-05-2023, 11:40

Снимка:

МВР

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Става дума за концентриран и насочен взрив, заяви днес директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов по повод вчерашния опит за убийство на главния прокурор Иван Гешев.

Той уточни, че в огледа вчера на мястото на инцидента освен представители на българските служби е участвал и израелски експерт по контратероризъм, предаде БНР.

Взривното вещество с еквивалент на 3 кг тротил е направено самоделно, а не фабрично, което говори за максимален професионализъм при неговото изготвяне и при насочването на взрива. Извършителят е имал визуален контакт с колата, но самата бомба е взривена по електронен път, посочи Сарафов.

"Единодушното заключение на всички експерти е, че се касае концентрират и насочен взрив. Взривната вълна и осколките са били насочени от банкета към пътното платно. Става въпрос за изключително голям брой осколки, изключително мощен взрив и много добра насоченост. Въпрос на може би частици от секундата е било взривът да бъде посрещнат със страничната част на автомобила, а не са предния десен калник. Може би тези частици от секундата са спасили возещите се в автомобила", заяви Сарафов.

"Това беше опит за убийство…Работим по всички версии, но това е основната версия", коментира Сарафов в отговор на въпрос дали има възможност атентатът да е бил насочен срещу друг човек, а не срещу главния прокурор.

"Извършителят е имал визуален контакт с пътя, с автомобила и е контролирал ситуацията, за да може да взриви устройството в точния момент. За щастие, това е спасило живота на всички, той е избързал с частица от секундата", отбеляза Борислав Сарафов.

По-рано днес прокурори, следователи и съдебни служители излязоха пред съдебните палати в страната в подкрепа на главния прокурор. Мирният протест е с цел да покажат единство срещу опитите да бъдат сплашени, обясниха от организацията на магистратите.