Магистрати и съдебни служители от цялата страна: Нас не ни е страх!

Политика

02-05-2023, 14:06

Снимка:

ПРБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Mагистрати и съдебни служители от цялата страна проведоха мирен протест под надслов „НАС НЕ НИ Е СТРАХ!“ в подкрепа на независимостта на съдебната власт, след безпрецедентния опит за покушение над главния прокурор на Република България Иван Гешев.

В София в демонстрацията се включиха магистрати от всички прокуратури в апелативния район, следователи от окръжните следствени отдели и Националната следствена служба, както и съдебни служители.

Протестни действия бяха с настояване българските институции да предприемат спешни действия, за да запазят живота и сигурността на прокурорите, следователите и съдебните служители при изпълнение на служебните им задължения.

"Тук сме магистрати и съдебни служители. И НАС НЕ НИ Е СТРАХ. Защото, хората които сме се събрали тук и в цялата страна, отдаваме здравето и  живота си, в интерес на обществото. За това няма да допуснем да бъдем заплашвани и нападани физически заради работата си. Ако се налага всеки ден ще бъдем тук - пред Съдебната палата, докато не реагират държавата и отговорните институции, за да защити сигурността на семействата ни“, заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева по време на протеста.

Физически и психологически посегателства над личността на който и да е магистрат е посегателство срещу цялата прокуратура, обединиха се протестиращите.

Пресцентърът на Прокуратурата на Република България публикува пълния текст на изявлението на говорителя на главния прокурор Сийка Милева по време на събитието:

Днес сме тук, за да кажем в лицето на престъпността, която иска да ни сплаши: НАС НЕ НИ Е СТРАХ!

Свидетели сме как срещу българската прокуратурата се води дългогодишна война.

Война с компромати, медийни атаки, публикации, лобистко законодателство и улични протести. Не успяха по този начин и сега се опитаха да убият главния прокурор.

Опитът за убийство на главния прокурор не е просто желание за персонално физическо унищожение, породено  от омраза на олигарси, политици, лица от криминалния контингент, обвиняеми и подсъдими. Това е вулгарна и нагла демонстрация, че някой ни наблюдава и само с едно натискане на бутон може да отнеме живот. Това е терористичен акт.

Затова в момента ние сме повече от единни.

Тук сме магистрати и съдебни служители. И НАС НЕ НИ Е СТРАХ. Защото, хората които сме се събрали тук и в цялата страна, отдаваме здравето и  живота си, в интерес на обществото. За това НЕ НИ Е СТРАХ. За това няма да допуснем да бъдем заплашвани и нападани физически заради работата си. Ако се налага всеки ден ще бъдем тук - пред Съдебната палата, докато не реагират държавата и отговорните институции, за да защити сигурността на семействата ни.

Недопустимо е в 21 век, в държава член на Европейския съюз, срещу главен прокурор да се реализира атентат. Ако по чудо и благодарение на Бог днес нямаме жертви и пострадали, то утре взривът може да е в дома на всеки един от нас. Ние няма да допуснем този брутален акт на саморазправа да ни спре в битката ни за справедливост и правосъдие. В битката ни за правото и достойнството на българските прокурори и следователи.

Най-важният въпрос в момента обаче е как държавата ще отговори  на това брутално посегателство. Защото този акт не е единствено опит за убийство на главния прокурор, това е опит за елиминиране на държавността и институциите.

Днес ние няма да замълчим пред лицето на страха.

Българската прокуратура ще направи всичко възможно, за да се стигне до извършителите и поръчителите на този терористичен акт и те да понесат своята отговорност.