България ще постави пред РСМ и международните си партньори въпроса с недопускането на български граждани в страната

Политика

07-05-2023, 09:17

Снимка:

МВнР

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

България ще постави пред властите в Република Северна Македония и пред международните си партньори въпроса с недопускането вчера в страната на евродепутата Андрей Ковачев, председателя на фондация "Българска памет" д-р Милен Врабевски и още трима български граждани.

В позицията на външното ни министерство се посочва още, че подобни действия оказват негативно влияние върху добросъседските отношения, предаде БНР.  От ведомството напомнят и че заявените претенции за европейска интеграция на Северна Македония изискват преустановяване на провокациите към България, българите и представителите на европейските институции.

Същевременно говорителят на Министерството на вътрешните работи на Република Северна Македония Тони Ангеловски коментира снощи причината за отказа:

"Македонската полиция няма да позволи, нито сега, нито в бъдеще ще позволи, да влязат в държавата хора, които са потенциални нарушители на обществения ред и спокойствие и които обиждат и омаловажават гражданите и държавата", каза Ангеловски за Канал 5.

Позиция на МВнР

Министерството на външните работи на Република България изразява силно разочарование от решението на властите в Република Северна Македония да предприемат действия, с които да помрачат тържественото отбелязване на 6 май Гергьовден, като отказаха да допуснат на своя територия българския депутат в Европейския парламент и говорител на групата на Европейската народна партия по въпросите на разширяването д-р Андрей Ковачев, председателя на Фондация “Българска памет” д-р Милен Врабевски и още трима български граждани. 

Събитието по повод празника се организира традиционно от години насам в Ново Село, Струмица от посолството на Република България в Скопие, Генералното консулство на България в Битоля и Фондация “Българска памет” чрез церемония на българското военно гробище със заупокойна панахида.

За първа година церемонията включваше съвместно богослужение между двете православни църкви, на която присъстваха и представители на военно-дипломатическия корпус в Северна Македония, както и ученици от България. Българското военно гробище в Ново село е едно от 471 български военни гробища на територията на Северна Македония, което преди години беше възстановено именно със средства на Фондация “Българска памет”. 

Недоумение пораждат основанията за получения отказ, а именно издадена забрана за влизане в Северна Македония.

Във връзка с днешния безпрецедентен инцидент, Министерството на външните работи подчертава, че заявените претенции за европейска интеграция на Северна Македония изискват най-малкото преустановяване на провокациите към България, българите и представителите на европейските институции. Българската страна ще постави официално въпроса пред властите в Северна Македония и пред международните ни партньори, тъй като развития от подобен характер оказват негативно влияние върху добросъседските отношения и усилията на българската страна, насочени към възстановяване на доверието и създаване на положителен климат за развитие на двустранните отношения.