Директори на училища призоваха за мерки за охрана на учебните заведения у нас

Общество

08-05-2023, 09:48

Снимка:

bulgariautre.bg

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Според тях трябва охраната да се засили със съдействието на държавата

Директори на училища призоваха за мерки за охрана на учебните заведения в страната. В „Денят започва“ по БНТ Данко Калапиш, директор на 107 СУ и Венелина Николова – директор на 125 СУ, коментираха, че сигурността в училищните сгради не е на достатъчно високо ниво. Според тях трябва охраната да се засили със съдействието на държавата.

„Сигурността в училище не е на достатъчно високо ниво. Имаме охранителна фирма, но охранителите не са много млади. Един охранител едва ли би могъл да спре човек, който иска да извърши злонамерени действия. Също така имаме турникети за контрол на достъпа, дежурни учители. Това, което зависи от нас, сме го направили. Но трагедията в Сърбия, се надяваме никога да не се случва у нас“, коментира Венелина Николова.

Данко Калапиш добави, че българските училища не са точка на защита и на охрана. Той подчерта, че няма страна в Европа, в която училищата да са „разграден двор“, както у нас. По думите му е необходимо да се помислят мерки за цялостна охрана на учебните звена.

„Дворовете са отворени и външен човек може да влезе. Също така металдетектори на входовете на училищата няма. Според мен е хубаво е да има патрулки около училищата, които да всяват респект“, смята директорът на 107 СУ.